Szarlotka z patelni. Zrobisz ją w nieco ponad kwadrans

10

Ekspresowy deser jako wariacja na temat klasycznej szarlotki? Czemu nie. Zyskujesz czas, nie potrzebujesz piekarnika i oszczędzasz energię. A smak? Mimo rewolucyjnych rozwiązań, wciąż pozostaje tak samo dobry.

Szarlotka z patelni. Zrobisz ją w nieco ponad kwadrans
Szarlotka bez pieczenia to absolutny hit tej jesieni (Pixabay, anialaurman)

Ten deser przyrządzisz w najbardziej spartańskich warunkach. Wystarczy patelnia o średnicy 26 lub 28 centymetrów, zwykły palnik lub płyta indukcyjna. By cieszyć się gorącą i świeżą szarlotką, nie potrzebujesz już chłonącego energię piekarnika ani specjalnej formy do ciast.

Przepis na szarlotkę z patelni. Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • szklanka mąki pszennej
  • pół opakowania proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na szarlotkę. Sposób przyrządzenia:

  • Rozbij jajka do miski i ubij z cukrem. Cały czas mieszając dolewaj porcjami mleko.
  • Do tak przygotowanego płyny przez sito przesyp mąkę. Staraj się dosypywać ją stopniowo, by nie powstawały grudki. Mieszaj, aż uzyskasz masę o aksamitnej konsystencji.
  • Obierz jabłka i zetrzyj na tarce, dopraw cynamonem. Część przesyp do miski z ciastem, wymieszaj. Jeśli nie lubisz tartych jabłek, możesz też pokroić je w cienkie plastry i dodać do masy.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć na nią resztę jabłek i zalej masą.
  • Smaż, aż do zrumienienia. Następnie odwróć placek na drugą stronę.
  • Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
Zobacz także: Połowa Polek nie prosi o podwyżkę. Ekspertka ma dla nich radę
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić