Na TikToku szaleją za tym ciastem. "Małpi chleb" smakuje bajecznie

8

TikTok to kopalnia wiedzy, mniej lub bardziej użytecznej. Poza młodzieżowymi viralami, królują tam poradniki, sprawdzone i praktyczne wskazówki, które ułatwiają życie. Nie brakuje również oryginalnych przepisów. Ostatnim hitem TikToka jest tzw. małpi chleb. To pyszne, słodkie ciasto, które podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Na TikToku szaleją za tym ciastem. "Małpi chleb" smakuje bajecznie
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Małpi chleb" to ostatni hit TikToka. Wszyscy za nim szaleją. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako skromny dodatek do porannej kawy.

Osoba, która pomogła w jego rozsławieniu, to Nancy Regan – pierwsza dama Białego Domu. "Małpi chleb" w amerykańskich domach był stałym punktem w latach 80 XX wieku. Pochodzenie natomiast ma... węgierskie.

"Małpi chleb" z TikToka. Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 jajko
  • mleko (1 i 1/4 szklanki)
  • łyżeczka miodu
  • 20 g cukru
  • 10 g drożdży
  • około 100 g roztopionego masła
  • szczypta wanilii.
  • 200 g cukru trzcinowego
  • łyżka cynamonu

"Małpi chleb" z TikToka. Sposób przygotowania

  • Należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z mlekiem, miodem i cukrem białym.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy szczyptę wanilii oraz jajko.
  • Po wymieszaniu, dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy.
  • Na koniec dodajemy odrobinę soli.
  • Wyrabiamy do momentu, aż odstanie od ręki.
  • Odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki 20-gramowe (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
  • Robimy "zakładeczki" w bułeczkach.
  • Na sam koniec formujemy ładne kuleczki.
  • Formę "z kominem" bardzo dobrze smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową.
  • Bułeczki wkładamy do rozpuszczonego masła, następnie przekładamy do cukru z cynamonem, w którym je obtaczamy.
  • Wkładamy je do foremki, układając jedna na drugiej.
  • Zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
  • Przed zdjęciem formy, należy odczekać 5 minut.

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić