Kompot rodem z PRL-u. Zobacz, jak gotowały go nasze mamy i babcie
Istnieją różne wariacje na temat kompotu. Najczęściej spotykamy go na naszych stołach w okresie bożonarodzeniowym, gdyż kompot z suszu jest często traktowany jako jedna z potraw wigilijnych. Tymczasem kompot można przyrządzać przez cały rok i z różnych owoców. Jesienią jego idealnym wariantem będzie napój przygotowany z jabłek. Koniecznie sprawdź babciny przepis!
Każdy kompot idealnie gasi pragnienie. Sprawdzi się latem - schłodzony, a także zimą - podgrzany i z rozgrzewającymi dodatkami. Mogą to być chociażby korzenne przyprawy, ale też inne owoce. Jesienią mogą to być chociażby śliwki, dynia czy gruszki. Warto wybierać twarde owoce. To prawdziwy smak dzieciństwa.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Kompot z jabłek - składniki (na 5-6 porcji)
- 1 l wody,
- 100 g cukru,
- 500 g jabłek,
- 1 laska cynamonu,
- 3 goździki,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1 laska wanilii
Kompot z jabłek - sposób przygotowania
- Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
- Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
- Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
i gotowe!
Kompot, jak wszystkie domowe przetwory, możecie pasteryzować. Pamiętajcie, aby w czasie zalewania słoików, pozostawić przestrzeń pod nakrętką. Jeśli przygotujemy duży słoik na cały garnek kompotu - powinny to być ok. 3 cm przestrzeni. Słoik z napojem należy pasteryzować w garnku przez ok. 25 minut a następnie odstawić go do wystudzenia.