Kompot rodem z PRL-u. Zobacz, jak gotowały go nasze mamy i babcie

2

Istnieją różne wariacje na temat kompotu. Najczęściej spotykamy go na naszych stołach w okresie bożonarodzeniowym, gdyż kompot z suszu jest często traktowany jako jedna z potraw wigilijnych. Tymczasem kompot można przyrządzać przez cały rok i z różnych owoców. Jesienią jego idealnym wariantem będzie napój przygotowany z jabłek. Koniecznie sprawdź babciny przepis!

Kompot rodem z PRL-u. Zobacz, jak gotowały go nasze mamy i babcie
Do kompotu z jabłek możemy dodać rozgrzewające przyprawy, jak anyż czy kardamon (Pexels, Lisa Fotios)

Każdy kompot idealnie gasi pragnienie. Sprawdzi się latem - schłodzony, a także zimą - podgrzany i z rozgrzewającymi dodatkami. Mogą to być chociażby korzenne przyprawy, ale też inne owoce. Jesienią mogą to być chociażby śliwki, dynia czy gruszki. Warto wybierać twarde owoce. To prawdziwy smak dzieciństwa.

Kompot z jabłek - składniki (na 5-6 porcji)

  • 1 l wody,
  • 100 g cukru,
  • 500 g jabłek,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 1 laska wanilii

Kompot z jabłek - sposób przygotowania

  • Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
  • Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
  • Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

i gotowe!

Kompot, jak wszystkie domowe przetwory, możecie pasteryzować. Pamiętajcie, aby w czasie zalewania słoików, pozostawić przestrzeń pod nakrętką. Jeśli przygotujemy duży słoik na cały garnek kompotu - powinny to być ok. 3 cm przestrzeni. Słoik z napojem należy pasteryzować w garnku przez ok. 25 minut a następnie odstawić go do wystudzenia.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić