aktualizacja 

Jajecznica po góralsku. Z tym dodatkiem poczujesz różnicę

13

Po wyczerpującym i pełnym wrażeń weekendzie warto wzmocnić organizm i nabrać sił, by stawić czoła noworocznym wyzwaniom. Najlepiej przygotuje nas na to pożywne śniadanie w góralskim stylu. Pożywna i sycąca jajecznica według przepisu "spod samiuśkich Tater" ma dwa składniki, które zmieniają popularną potrawę w prawdziwą ucztę na szlaku.

Jajecznica po góralsku. Z tym dodatkiem poczujesz różnicę
jajecznica po góralsku (Adobe Stock)

Dla fanów wiejskich smakołyków, góralskie śniadanie w domowym menu zagościć może nie tylko od święta. Tradycyjna i powszechnie zjadana na pierwszy posiłek dnia jajecznica, w tym wydaniu nie dość, że postawi na nogi po najbardziej wyskokowym sylwestrze, to pozwoli też wytrwać do późnego obiadu.

Jej sekretem są dwa składniki. Jednym z nich jest oscypek, który w prawdziwie lokalnym wydaniu kupimy tylko od prawdziwych górali. Drugim jest boczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Jajecznica po góralsku. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 1 kromka razowego chleba
  • 60-70 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 małego oscypka
  • 1 łyżka mleka
  • sól i pieprz do smaku

Jajecznica po góralsku. Sposób przygotowania:

  • Na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek i pokrojoną w pióra cebulę.
  • Do obsmażonych lekko składników na patelni dodaj pokrojoną kromkę chleba i często mieszaj, aby nie przywarło.
  • Oscypka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z roztrzepanymi jajkami. I wlej na patelnię z resztą składników.
  • Przypraw całość solą i pieprzem. Ściętą jajecznicę podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić