Jajecznica po rosyjsku. Sekret wschodniej kuchni

30

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Możną ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dzisiaj prezentujemy przepis na jajecznicę w stylu rosyjskim.

Jajecznica po rosyjsku. Sekret wschodniej kuchni
Jajecznica po rosyjsku ze słoniną. (Pixabay)

Jednym z sekretów jajecznicy po rosyjsku jest to, że cebulka powinna się delikatnie przypalić. Cebula będzie jednocześnie słodka w środku, gdyż zacznie się karmelizować. W takiej postaci nada jajecznicy charakterystyczny smak. Kolejną ważną wskazówką jest to, by jajka przemieszać na patelni tylko ok. 3 razy. Jajecznicę po rosyjsku należy smażyć na większym płomieniu. Kiedy danie będzie już gotowe może podawać je z chlebem i kieliszkiem schłodzonej wódki.

Przepis na jajecznicę po rosyjsku. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g słoniny solonej
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie: kieliszek wódki

Przepis na jajecznicę po rosyjsku. Sposób przygotowania:

  • cebulę pokrój w piórka
  • słoninę pokrój w drobną kostkę
  • słoninę wrzuć na patelnię i podsmażaj aż zrobią się skwarki
  • dodaj cebulę i podsmażaj aż cebula lekko się przypali
  • do cebuli i słoniny wbij jajka, nie mieszaj od razu, poczekaj aż jajka delikatnie się zetną
  • po ok. 30 sekundach przemieszaj jajka
  • ponownie przemieszaj jajka jeszcze tylko 2 razy
  • jajecznicę przypraw solą i pieprzem, możesz serwować ją z pieczywem i z wódką
Zobacz także: Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi.
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić