o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
SSŃ
|

Oszukane zrazy. Zaskakujący sposób na tradycyjne danie

10
Podziel się

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, "oszukane zrazy" to coś dla ciebie. Przygotowuje się je z mięsa mielonego, a ich przyrządzenie jest znacznie szybsze niż ich klasycznego odpowiednika. Skąpane w sosie własnym i faszerowane ulubiony dodatkami roladki zaskoczą wszystkich przy stole.

Oszukane zrazy. Zaskakujący sposób na tradycyjne danie
Oszukane zrazy - zaskakujący pomysł na obiad (Getty Images)
bDZNJIzV

Oszukane zrazy to prostsza i szybsza wersja tradycyjnego dania, a jednocześnie świetna alternatywa dla kotletów mielonych. To idealny pomysł na weekendowy obiad, który skradnie serca domowników i gości.

Przepis na oszukane zrazy. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • Czerstwa bułka
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
bDZNJIzX

Przepis na oszukane zrazy. Sposób przygotowania:

  • Boczek pokrój w kostkę, podsmaż
  • Cebulę i ogórki drobno pokrój
  • Bułkę namocz w ciepłej wodzie i odciśnij
  • W misce wymieszaj mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką i przyprawami
  • Mięso podziel na 5 części. Uformuj z nich kilki i rozpłaszcz dłonią na cienki placek
  • Kotlety nasmaruj cienko musztardą, na środku ukłon cebulę, ogórka i boczek.
  • Mięso zroluj w podłużne roladki
  • Zrazy obsmażaj z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, aż mozno się zarumienią
  • Na patelnię wlej około 300 ml wody i duś mięso przez 45 minut, co jakiś czas obrazając
  • Do sosu, który powstał na patelni, dodaj mąkę i przyprawy, rozrobione w małej ilości wody
  • Duś, aż sos zgęstnieje

Czytaj także: Przechowywanie wędlin. Tak utrzymasz świeżość wielkanocnych przysmaków

Zrazy perfekcyjnie komponują się zarówno z ziemniakami, z kaszą jak i np. z kluskami śląskimi. Dodaj do tego ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy. Smacznego!

bDZNJIAd
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDZNJIAy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Bartekh
4 tyg. temu
No trzeba dusić mięso i co jakiś czas je obrażać, może dlatego takie dobre....
Irra
4 tyg. temu
Hmm,zrobić kilki z mięsa, potem ukłon z cebuli i ogórka, i jeszcze obrażanie tego wszystkiego, to może być niewykonalne...
Romero
miesiąc temu
... że czosnek przez praskę to ja rozumiem, ale po co przez praskę przeciskać jajko, bułkę i przyprawy?
bDZNJIAz
kocia
miesiąc temu
jakie nazewnictwo
Jerry
miesiąc temu
Przepis napisany przez "fachowca" po nauce zdalnej. Wybaczcie mu, on się starał.
Polack
miesiąc temu
Jakie blendy,
Wieslawa
miesiąc temu
Błędy błędami,ale kto podsmaża boczek przed włożeniem do rolady? Robiłam już kiedyś, są smaczne!👍👍🤪😋
Lol
miesiąc temu
Kto to pisal...
Ala
miesiąc temu
Powiem tak jak widze dużą listę wyszukanych składników to nawet mi się tego nie chce czytać a cóż dopiero gotowac, danie ma być proste i smaczne
Szunaj-58
miesiąc temu
To na pewno jest język polski???
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić