o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
SSŃ
|

Zupa ziemniaczana. Smak jak za PRL-u

13
Podziel się

Ta aromatyczna zupa ziemniaczana przypomni ci swoim smakiem kultową PRL-owską "kartoflankę". Jest sycąca, tania i prosta, a przede wszystkim przepyszna.

Zupa ziemniaczana. Smak jak za PRL-u
Pyszna zupa ziemniaczana jak za PRL-u (Getty Images)
bDYmEBsR

Zupa ziemniaczana w czasach PRL-u była niezwykle popularna. Jej dużym plusem był wówczas fakt, że składniki na to danie można było nabyć za zaledwie kilka złotych. Warto przywrócić ją na polskie stoły. Z dodatkiem kilku składników prosta zupa stanie się aromatyczna i wyjątkowo smaczna.

Zupa ziemniaczana - potrzebne składniki

  • 2 kg ziemniaków, najlepiej młodych
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 2 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 l bulionu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • Majeranek
  • Kminek
  • Sól, pieprz
bDYmEBsT

Zupa ziemniaczana - sposób przygotowania

  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku, aż stanie się złocisty
  • Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do boczku, smaż aż się zeszkli
  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i dodaj do garnka
  • Ziemniaki obierz i umyj. Połowę pokrój w drobną w kostkę, a drugą połowę w większe kawałeczki i wszystko dorzuć do garnka
  • Smaż wszystko przez około 10 minut
  • Do garnka wlej bulion i dopraw łyżeczką soli, gotuj przez około pół godziny
  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i kminek, gotuj kolejne 10 min na dużym ogniu
  • Dorzuć pokrojone w piórka pory i gotuj przez kolejne 5 minut
  • Dopraw do smaku

Kartoflanka to jedna z najbardziej sycących zup. Takim garnkiem z pewnością cała rodzina naje się do syta. Dla koloru i smaku- zupę można podawać z natką pietruszki albo koperkiem. Smacznego!

bDYmEBsZ
Zobacz także: Pieczona ryba. Prosty pomysł na smaczny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDYmEBtu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
nowy
3 tyg. temu
W PRL-u jadłem chleb nasączony wodą i posypany cukrem. Albo "ruskie żeberka"- chleb ze smalcem i krążki cebuli.
emil
4 tyg. temu
najlepsze za PRL-u to było mleko zsiadłe ,ziemniaki i jajko sadzone
nickt
4 tyg. temu
co zrobić z tym zimnym masłem? wetrzeć gdzie, czy co?
bDYmEBtv
Beata
4 tyg. temu
Super przepisy ma Monika Honory. Zupy od których się chudnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jest też zupowy catering niezlazupa zupy są pyszne
Gość
4 tyg. temu
Przynajmniej nie nafaszerowana chemią od obcych korporacji a w szczególności glifosatam powodującym prawdziwą epidemię nowotworów. Natomiast sanepid i policja ugania się za otwartymi kawiarniami.
Jurek
4 tyg. temu
Nie jadłem takiej berbeluchy choć mam 63 lata.
mmm
4 tyg. temu
Dzisiaj zrobiłem podobną!
ftr
4 tyg. temu
matoły teraz zawsze piszą młodzi, tanio, i inne bzdury i świństwa. Kojarzę, bardzo apetyczna zupa, podobna da takiej jarzynowej. Niestety krupnik z podrobami i wiele polskich specjałów zanika. Ogórki kiszone np. polepszają kontakty społeczne i życie. Za około 3zł 50 gr można w Kauflandzie kupić kawałki kurczaka i gotować, piec, pycha. Trochę zwątpiliśmy w eko eko.
eska
4 tyg. temu
Skąd w PRL-u boczek??? Chyba z importu!
bella szczupł...
4 tyg. temu
a ten czosnek z muszli klozetowej to kiedy dodac?
Starsza
4 tyg. temu
Jestem doświadczona gospodynią,ale nigdy nie wkroilabym dwóch porów do niecałego litra bulionu. Coś nie tak z tymi proporcjami!
M55
4 tyg. temu
Od kiedy to zachętą ma być fakt, że coś jest tak dobre jak za PRL? Zupa jak zupa. Myślę że dużo osób jada taką bez politycznych przemyśleń. Wtedy niczego nie było w sklepach to jadano proste potrawy. Teraz można kupić wszystko więc i przepisy się unowocześniły.
asia
4 tyg. temu
A gdzie zacierka do tego? -.-
bDYmEBtn
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić