aktualizacja 

Zupa ziemniaczana. Smak jak za PRL-u

31

Ta aromatyczna zupa ziemniaczana przypomni ci swoim smakiem kultową PRL-owską "kartoflankę". Jest sycąca, tania i prosta, a przede wszystkim przepyszna.

Zupa ziemniaczana. Smak jak za PRL-u
Pyszna zupa ziemniaczana jak za PRL-u (Getty Images)

Zupa ziemniaczana w czasach PRL-u była niezwykle popularna. Jej dużym plusem był wówczas fakt, że składniki na to danie można było nabyć za zaledwie kilka złotych. Warto przywrócić ją na polskie stoły. Z dodatkiem kilku składników prosta zupa stanie się aromatyczna i wyjątkowo smaczna.

Zupa ziemniaczana - potrzebne składniki

  • 2 kg ziemniaków, najlepiej młodych
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 2 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 l bulionu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • Majeranek
  • Kminek
  • Sól, pieprz

Zupa ziemniaczana - sposób przygotowania

  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku, aż stanie się złocisty
  • Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do boczku, smaż aż się zeszkli
  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i dodaj do garnka
  • Ziemniaki obierz i umyj. Połowę pokrój w drobną w kostkę, a drugą połowę w większe kawałeczki i wszystko dorzuć do garnka
  • Smaż wszystko przez około 10 minut
  • Do garnka wlej bulion i dopraw łyżeczką soli, gotuj przez około pół godziny
  • Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i kminek, gotuj kolejne 10 min na dużym ogniu
  • Dorzuć pokrojone w piórka pory i gotuj przez kolejne 5 minut
  • Dopraw do smaku

Kartoflanka to jedna z najbardziej sycących zup. Takim garnkiem z pewnością cała rodzina naje się do syta. Dla koloru i smaku- zupę można podawać z natką pietruszki albo koperkiem. Smacznego!

Zobacz także: Pieczona ryba. Prosty pomysł na smaczny obiad
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić