Jajka po lyońsku wg Makłowicza. Tanie i proste danie na Wielkanoc

8

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Robert Makłowicz podzielił się wyjątkowo prostym przepisem, którego nie może zabraknąć na waszych stołach. Jajka po lyońsku, które przygotowuje się jak zapiekankę, zrobisz z kilku prostych składników.

Jajka po lyońsku wg Makłowicza. Tanie i proste danie na Wielkanoc
Jajka po lyońsku wg Roberta Makłowicza (YouTube, Instagram)

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami różnymi przepisami. Z okazji świąt wielkanocnych prezentuje przepis na jajka po lyońsku, czyli zapiekankę z jajek i duszoną w winie cebulą. Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku tanich składników.

Przepis na jajka po lyońsku wg Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • 7-8 jajek
  • 2-3 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 50 g sera ementaler lub gruyere
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia

Przepis na jajka po lyońsku wg Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plasterki
  • cebule obierz i pokrój w półplasterki po czym zeszklij na patelni na maśle
  • cebulę oprósz mąką i zalać winem, wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek
  • gotuj jeszcze cebulę z winem na małym ogniu ok. 30 min., dopraw solą i pieprzem
  • plasterki jajek ułóż w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu
  • na wierzch wyłóż uduszoną cebulą, posyp tartą bułką i świeżo startym serem
  • jajka po lyońsku piecz w piekarniku ok. 30 min. w ok. 170 st. C.
  • danie podawaj na gorąco
Zobacz także: Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić