Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Zrób z niego szarlotkę

2

Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast na polskich stołach. Tym razem przedstawiamy nietypowy przepis na szarlotkę, do której przygotowania wykorzystasz resztki nieświeżego chleba.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Zrób z niego szarlotkę
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa - zrób szarlotkę. (Pixabay)

Nie masz pomysłu co zrobić z czerstwym chlebem? My go mamy - zrób pyszną i delikatną szarlotkę. Wystarczy kilka kromek czerstwego chleba lub bułek, kilka jabłek i parę innych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Szarlotka z czerstwego pieczywa z kruszonką jest pyszna i delikatna w smaku, a wykonanie jej zajmie ci zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba. Potrzebne składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba (możesz użyć także zeschnięte bułki)
  • 3 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • odrobina cynamonu (lub inne ulubione przyprawy)

Do kruszonki: pół kostki masła, pół szklanki cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej

Przepis na szarlotkę z czerstwego chleba.. Sposób przygotowania:

  • pieczywo pokrój w kostkę
  • do garnka wlej mleko oraz roztopione wcześniej masło
  • dodaj jajka, miód i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając (uważaj, by masa się nie zagotowała, a jajka nie ścięły)
  • gdy całość nabierze jednolitej konsystencji, dodaj pokrojony chleb
  • kiedy chleb zmięknie, zblenduj wszystko na jednolitą masę
  • ciasto wyłóż na wysmarowaną masłem blachę (gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę bułki tartej)
  • blachę z ciastem włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 15 minut
  • w międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę, dodaj cynamon
  • kiedy ciasto się podpiecze, wyciągnij je z piekarnika i ułóż na nim pokrojone jabłka (możesz je wcześniej delikatnie podprażyć)
  • szarlotkę posyp kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i zblenduj)
  • szarlotkę włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut, do zrumienienia
Zobacz także: Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić