Zakwas na wielkanocny żurek - najlepszy domowy przepis

1

Cała tajemnica wyjątkowego smaku żurku tkwi w zakwasie. Najlepszy zakwas to taki przygotowany samodzielnie. Spróbujcie tego przepisu, a wasz wielkanocny żurek będzie perfekcyjny.

Zakwas na wielkanocny żurek - najlepszy domowy przepis
Domowy zakwas na żurek (Wikimedia Commons)

Staropolski żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Nie da się go przyrządzić bez odpowiedniego zakwasu. Z tym domowym zakwasem żurek będzie smakował jak u mamy.

Domowy zakwas na żurek - potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
  • 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • skórka z jednej kromki chleba razowego

Domowy zakwas na żurek - sposób przygotowania:

  • mąkę wymieszaj z wodą w kamionkowym lub szklanym naczyniu
  • dodaj wszystkie przyprawy i skórkę chleba
  • przykryj i odstaw na kilka dni, codziennie zamieszaj

Zakwas przygotowany w ten sposób będzie aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Domowy zakwas to samo zdrowie - jest pyszny mimo braku ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Gotowy zakwas można przechowywać w słoiku lub butelce około dwa tygodnie w lodówce, po odcedzeniu przypraw.

Zobacz także: "Wielkanoc trzeba odwołać". Święta z koronawirusem to nie święta
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić