Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Babka to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Poniżej publikujemy prosty i sprawdzony przepis na babkę piaskową. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki. Jednak jeśli nie chcesz spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, sprawdź prosty i sprawdzony przepis na ten wielkanocny klasyk.
Przepis na babkę wielkanocną. Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 1 cukier wanilinowy
Czytaj także: Pogoda na Wielkanoc. Oto prognoza na święta
Przepis na babkę wielkanocną. Sposób przygotowania
- Rozpuść w rondelku margarynę
- Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
- Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- Zmiksuj składniki
- Pod koniec dodaj roztopioną margarynę i miksuj jeszcze przez chwilę
- Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką
- Wlej ciasto do formy
- Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 45 minut
- Po wystudzeniu możesz posypać babkę wielkanocną cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową
Czytaj także: Rujnuje pracę tarczycy. Japończycy go zakazali, u nas dodawany na potęgę
Zobacz także: Sekret idealnych domowych pączków. Syn Magdy Gessler podpowiada
Źródło artykułu: o2pl