Jajko na chrupiąco? Spróbuj jajka w tempurze!

2

Jajko na twardo czy na miękko? Dlaczego nie oba! Spróbuj jajka w tempurze. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jajko na chrupiąco? Spróbuj jajka w tempurze!
Jajko w tempurze. (YouTube)

Jajko w tempurze to klasyk azjatyckiej kuchni. W tempurze smażyć można praktycznie wszystko, ale jajka to rzadko wybierany wariant w Europie. A szkoda, bo jest naprawdę smaczne!

Przepis na jajko w tempurze. Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • lodowata woda
  • jajka
  • olej do smażenia

Przepis na jajko w tempurze. Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na miękko, obierz
  • Mąki wymieszaj z zimną wodą, dodaj jej tyle, żeby powstała masa o gęstości śmietany
  • W garnku rozgrzej olej
  • Jajka namocz obficie w cieście, smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru
  • Przed podaniem połóż jajko na ręcznik papierowy, by ociekło z tłuszczu
Zobacz także: Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić