Jak oczyścić kurki z piasku? Ten sposób to hit

Kurki, złociste skarby lasu, to prawdziwy przysmak w polskiej kuchni. Jednak zanim trafią na nasze stoły, muszą zostać dokładnie oczyszczone. Poznaj sprawdzone metody, które ułatwią ten proces i pozwolą cieszyć się pełnią smaku tych wyjątkowych grzybów.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Minh Hoang Cong / 500px
Małgorzata Badur

Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Ich delikatny smak i aromat sprawiają, że są chętnie wykorzystywane w kuchni. Jednak zanim trafią na talerz, muszą zostać dokładnie oczyszczone. Proces ten bywa uciążliwy, ale istnieją sprawdzone metody, które znacznie go ułatwiają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stracił wszystkie ziemniaki. Oto skutki gradobicia

Jak wyczyścić kurki?

Tradycyjnie kurki oczyszcza się ręcznie, usuwając z nich piasek i inne zanieczyszczenia. Choć metoda ta jest czasochłonna, pozwala na dokładne usunięcie wszelkich niepożądanych elementów. Trzeba jednak pamiętać, że intensywne płukanie może pozbawić grzyby ich charakterystycznego smaku.

Jak zatem wyczyścić kurki? Możesz do tego wykorzystać mąkę. Jak to zrobić? Najpierw wsyp kurki do miski i obficie posyp je mąką. Delikatnie potrząsaj miską, aby mąka pokryła wszystkie grzyby. Następnie zalej kurki zimną wodą, dodając kilka kostek lodu, aby zachować ich jędrność. Delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zanieczyszczeniami, a następnie odcedź kurki na sitku i przepłucz je pod bieżącą wodą. Na koniec rozłóż je na czystym ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.

Do czego wykorzystać kurki?

Kurki doskonale sprawdzają się jako składnik sosów. Ich delikatny smak idealnie komponuje się z kremowymi sosami śmietanowymi, które można podawać z makaronem, mięsem czy kaszami. Kurki są również świetnym dodatkiem do zup, nadając im leśnego charakteru.

Można je również dodać do risotto, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Kurki świetnie komponują się także z jajecznicą, podkręcając jej smak. Sprawdzą się też jako dodatek do zapiekanek, omletów czy jako farsz do pierogów.

Kurki można też zamarynować, co pozwala cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Marynowane kurki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy jako przekąska.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"