Jak oczyścić kurki z piasku? Ten sposób to hit

Kurki, złociste skarby lasu, to prawdziwy przysmak w polskiej kuchni. Jednak zanim trafią na nasze stoły, muszą zostać dokładnie oczyszczone. Poznaj sprawdzone metody, które ułatwią ten proces i pozwolą cieszyć się pełnią smaku tych wyjątkowych grzybów.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Minh Hoang Cong / 500px
Małgorzata Badur

Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Ich delikatny smak i aromat sprawiają, że są chętnie wykorzystywane w kuchni. Jednak zanim trafią na talerz, muszą zostać dokładnie oczyszczone. Proces ten bywa uciążliwy, ale istnieją sprawdzone metody, które znacznie go ułatwiają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stracił wszystkie ziemniaki. Oto skutki gradobicia

Jak wyczyścić kurki?

Tradycyjnie kurki oczyszcza się ręcznie, usuwając z nich piasek i inne zanieczyszczenia. Choć metoda ta jest czasochłonna, pozwala na dokładne usunięcie wszelkich niepożądanych elementów. Trzeba jednak pamiętać, że intensywne płukanie może pozbawić grzyby ich charakterystycznego smaku.

Jak zatem wyczyścić kurki? Możesz do tego wykorzystać mąkę. Jak to zrobić? Najpierw wsyp kurki do miski i obficie posyp je mąką. Delikatnie potrząsaj miską, aby mąka pokryła wszystkie grzyby. Następnie zalej kurki zimną wodą, dodając kilka kostek lodu, aby zachować ich jędrność. Delikatnie wymieszaj, aby mąka połączyła się z zanieczyszczeniami, a następnie odcedź kurki na sitku i przepłucz je pod bieżącą wodą. Na koniec rozłóż je na czystym ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.

Do czego wykorzystać kurki?

Kurki doskonale sprawdzają się jako składnik sosów. Ich delikatny smak idealnie komponuje się z kremowymi sosami śmietanowymi, które można podawać z makaronem, mięsem czy kaszami. Kurki są również świetnym dodatkiem do zup, nadając im leśnego charakteru.

Można je również dodać do risotto, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Kurki świetnie komponują się także z jajecznicą, podkręcając jej smak. Sprawdzą się też jako dodatek do zapiekanek, omletów czy jako farsz do pierogów.

Kurki można też zamarynować, co pozwala cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Marynowane kurki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy jako przekąska.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem