Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Jedzono ją w PRL. Dziś słyną z niej kresy wschodnie. Przepis na babkę ziemniaczaną

10
Podziel się:

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Polakom jednak jej smak również nie jest obcy. To danie było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Podana ze śmietaną, maślanką, zsiadłym mlekiem, czy w bardziej nowoczesnej wersji - z jogurtem naturalnym jest idealną propozycją na obiad.

Jedzono ją w PRL. Dziś słyną z niej kresy wschodnie. Przepis na babkę ziemniaczaną
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Babka ziemniaczana sprawdzi się jako szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Nie czekaj i już teraz przypomnij sobie smak swojego dzieciństwa. Niebo w gębie!

Babka ziemniaczana. Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki czubate mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki

Babka ziemniaczana. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  • Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  • Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami, zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  • Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  • Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  • Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  • Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Stary Nick.
4 tyg. temu
Ziemniak to pyszne i zdrowe a niedoceniane warzywo. Nieslusznie kojarzone z biedą. Mniam.
Szczery
4 tyg. temu
W Polsce centralnej mówi się Bugaj. Mam robiła najlepszy
Matka
4 tyg. temu
Prawdziwa babka ziemniaczana to wspomnienie z wizyty w Litwie
Ola
miesiąc temu
Zrobiłam to cudo raz ,a moja teściowa zapytała ,"damy to kurom dzisiaj, czy jeszcze poczekamy"
Aga
miesiąc temu
W życiu nie jadłam ,w czasach PRL-u to może na wschodzie jedli w poznańskim chyba nie
Anna
miesiąc temu
Do babki ziemiaczanej nie daje się mąki! !!!traci swoją pulchnosc.. Najlepszy przepis to: 4 kg startych na drobnej tarce surowych ziemiakw 4 jajka 250 g boczku pokrojonego w kostkę i usmazonego 3/4 szklanki oleju (wtedy nie jest taka kaloryczna) Pokrojone w drobną kostkę i podsmazone na oleju 2 cebulę 1szklanka kefiru. Pieprz i sól do smaku Wszystko wymieszać wstawić do piekarnika na 60 min temperatura 180 oC Prosty przepis na sos pieczarkowy 1 cebula pokrojoną w kostkę podsmazone do podsmazone cebuli dodać 250g pokrojonych w plasterki pieczarek 1 kostka ważna 1 kostka grzybowa Soya sos ciemny do smaku Pieprz (c Sól juz nie koniecznie bo kostki i sooya sos są slone) 1 płaska łyżką mąki wymieszane z dwoma łyżkami śmietany 18% Podgotowac aż sos zgestnieje Babka ziemiaczane jest bardzo dobra na drugi dzień pokrojoną w grube plastry i podsmazona na oleju
ELO
miesiąc temu
jadyna słuszna i prawdziwa nazwa to KARTOFLAK ziemiaki boczek surowy smażony z cebulą jajko łyżka mąki sól pieprz i to wszystko żadnych udziwnień bo psuje smak
Magda
miesiąc temu
Bez jajek!!!
Jle.
miesiąc temu
Żyłem prawie cały PRL ,nigdy i nigdzie tego nie widziałem a dużo podrozowalem.
Żonka
miesiąc temu
Jestem z Podlasia.do babki nie daje się kiełbasy tylko boczus,słoninki, cebulę i bardzo dużo majeranku
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić