Jedzono ją w PRL. Dziś słyną z niej kresy wschodnie. Przepis na babkę ziemniaczaną

25

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Polakom jednak jej smak również nie jest obcy. To danie było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Podana ze śmietaną, maślanką, zsiadłym mlekiem, czy w bardziej nowoczesnej wersji - z jogurtem naturalnym jest idealną propozycją na obiad.

Jedzono ją w PRL. Dziś słyną z niej kresy wschodnie. Przepis na babkę ziemniaczaną
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Babka ziemniaczana sprawdzi się jako szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Nie czekaj i już teraz przypomnij sobie smak swojego dzieciństwa. Niebo w gębie!

Babka ziemniaczana. Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki czubate mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki

Babka ziemniaczana. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  • Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  • Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami, zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  • Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  • Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  • Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  • Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić