Kimbap - prosta i zdrowa koreańska kanapka ryżowa

8

Kimbap to jedno z prostszych koreańskich dań. Przypomina japońskie sushi i onigiri, jednak trochę się od nich różni. Jego przygotowanie jest banalnie proste!

Kimbap - prosta i zdrowa koreańska kanapka ryżowa
(Getty Images)

Kimbap przypomina japońskie sushi i nori. Różni się jednak sposobem przygotowania ryżu i dodatkami. Do koreańskiego kimbapu możesz dodać takie składniki, na jakie masz ochotę. To może być nawet szynka z serem! Przedstawiamy przepis na podstawowego trójkątnego kimbapa.

Przepis na kimbap. Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego krótkoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 płaty nori
  • tuńczyk w oleju
  • ugotowane jajko
  • majonez
  • ogórek

Przepis na kimbap. Wykonanie:

  • Do ryżu dodaj olej sezamowy i sól, dokładnie wymieszaj
  • Odsącz olej z tuńczyka, dodaj do niego odrobinę majonezu i wymieszaj
  • Jajko i ogórka pokrój w plasterki
  • Przygotuj foremkę do trójkątnego kimbapa (możesz zrobić taką samemu z tektury o długości ok 23-25 cm)
  • Na spód foremki połóż trochę ryżu, na to połóż tuńczyka i na koniec ponownie przykryj ryżem
  • Nori przerwij na pół
  • Podnieś tak przygotowaną ryżową kanapkę i połóż na pasek nori i zagnij rogi, by przykryły ryż
Zobacz także: Jak ugotować ryż na sypko?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić