Kimbap - prosta i zdrowa koreańska kanapka ryżowa
Kimbap to jedno z prostszych koreańskich dań. Przypomina japońskie sushi i onigiri, jednak trochę się od nich różni. Jego przygotowanie jest banalnie proste!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kimbap przypomina japońskie sushi i nori. Różni się jednak sposobem przygotowania ryżu i dodatkami. Do koreańskiego kimbapu możesz dodać takie składniki, na jakie masz ochotę. To może być nawet szynka z serem! Przedstawiamy przepis na podstawowego trójkątnego kimbapa.
Czytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Przepis na kimbap. Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego krótkoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 płaty nori
- tuńczyk w oleju
- ugotowane jajko
- majonez
- ogórek
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Przepis na kimbap. Wykonanie:
- Do ryżu dodaj olej sezamowy i sól, dokładnie wymieszaj
- Odsącz olej z tuńczyka, dodaj do niego odrobinę majonezu i wymieszaj
- Jajko i ogórka pokrój w plasterki
- Przygotuj foremkę do trójkątnego kimbapa (możesz zrobić taką samemu z tektury o długości ok 23-25 cm)
- Na spód foremki połóż trochę ryżu, na to połóż tuńczyka i na koniec ponownie przykryj ryżem
- Nori przerwij na pół
- Podnieś tak przygotowaną ryżową kanapkę i połóż na pasek nori i zagnij rogi, by przykryły ryż
Jak ugotować ryż na sypko?
Źródło artykułu: o2pl