Kociołek węgierski. Sycące danie w jednym garnku
Coraz krótsze i chłodniejsze dni sprawiają, że marzymy tylko by owinąć się w koc i zapaść w drzemkę po kojącym posiłku bez długiego wystawania przy garach. Obiad pod postacią węgierskiego kociołka sprawdzi się idealnie na taką pogodę. Jest prosty w przygotowaniu i można upichcić go zaledwie w jednym naczyniu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Sycący i aromatyczny obiad w prostej formie to idealna rozwiązanie na długie jesienne popołudnia. Węgierski kociołek dodatkowo jest łatwy w przygotowaniu i można serwować go bez żadnych dodatków. A to pozwala nam cieszyć się wolnym czasem i ogranicza ilość naczyń przy zmywaniu.
"Droga donikąd". Lawina komentarzy w Sejmie po zarzutach dla czołowych polityków PiS
Węgierski kociołek. Potrzebne składniki:
- 300 gram mięsa z łopatki wieprzowej
- dwie czerwone papryki
- pęto aromatycznej kiełbasy
- dwa średnie ziemniaki
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- olej do smażenia
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- dwie szklanki wody
Węgierski kociołek. Sposób przygotowania:
- Ważnym elementem przygotowania potrawy jaką jest węgierski kociołek stanowi głęboki, solidny rondel o grubym dnie. To w nim najpierw podgrzewamy olej, na który na początek wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę.
- Gdy warzywa zaczną wydawać charakterystyczny aromat, dorzucamy do nich pokrojone mięso i kawałki kiełbasy. Gdy zaczną się wytapiać, a wieprzowina utraci charakterystyczny, różowy kolor można dodać ziemniaki i paprykę.
- Całość smażymy często mieszając aż lekko zmiękną ziemniaki.
- Następnie zalewamy wszystko wodą, doprawiamy wedle smaku i gotujemy pod przykryciem.
- Gdy woda zacznie wrzeć należy przełożyć kociołek do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Potrawę należy serwować bezpośrednio po wyjęciu, ewentualnie z kleksem śmietany.
Źródło artykułu: o2pl