aktualizacja 

Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!

11

Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciasto lepsze, niż w niejednej kawiarni. A co najważniejsze - cała blacha będzie dla Ciebie i Twoich bliskich i nie będziesz musiał obejść się smakiem po zjedzeniu jednego kawałka!

Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!
Wykonaj ciasto według tego przepisu, a wyjdzie smaczniejsze niż w cukierni! (AKPA, Pixabay)

Ciasto marchewkowe jest mniej pracochłonne od dyniowego, a do tego idealnie komponuje się zarówno z kawą, jak i jesienną herbatą.

Ciasto marchewkowe Ani Starmach - składniki:

składniki na ciasto:

  • 300 g startej marchewki bio
  • 250 g mąki
  • 1 jabłko bio (najlepiej lekko kwaśne)
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • garść orzechów włoskich
  • 350 g brązowego cukru
  • garść rodzynek
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • garść orzechów pekan (jeśli nie masz - możesz dodać więcej orzechów włoskich)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na krem:

  • 50 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%

Ciasto marchewkowe Ani Starmach - sposób przyrządzenia:

  • Do większego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dosypujemy cynamon i odrobinę soli.
  • W drugim naczyniu umieszczamy olej, cukier waniliowy i cukier brązowy.
  • Dodajemy jajka, a potem mieszamy za pomocą miksera na niskich obrotach.
  • Zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą bardzo dokładnie.
  • Jabłko i marchewkę obieramy ze skórki i ucieramy na większych oczkach. Dorzucamy do uprzednio przyrządzonej masy i mieszamy.
  • Orzechy grubo kroimy, a potem przekładamy do ciasta wraz z rodzynkami.
  • Dwie formy (wymiary ok. 23 cm) smarujemy małą warstwą oleju, przelewamy do nich marchewkową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 40 minut.
  • Następnie ciasto całkowicie studzimy.
  • Zabieramy się za krem. Cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietankę łączymy za pomocą miksera i mieszamy na niedużych obrotach.
  • Połowę masy rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy ją kolejnym ciastem.
  • Pozostałym kremem smarujemy wierzch deseru i ozdabiamy go bakaliami.

i gotowe! Ciasto możesz także udekorować marchewkami z lukru lub posypać ulubioną posypką.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić