A.S.| 

Królowa polskich zup w niecodziennej wersji - pomidorowa zupa krem

4

Pomidory są najważniejszym składnikiem chyba najpopularniejszej polskiej zupy. Klasyczna "pomidorówka" gości na stołach milionów Polaków. Czasem można jednak pozwolić sobie na niewielką odmianę i wykorzystując niemal te same składniki, przygotować coś troszkę innego.

Królowa polskich zup w niecodziennej wersji - pomidorowa zupa krem
Zupę możemy udekorować różnymi ziołami i dodatkami. (Domena publiczna)

Zupy krem to ciekawa i zdrowa odmiana dla tradycyjnych polskich zup. Mogą być nie tylko obiadową odmianą, ale też np. alternatywą dla kolacji, a dzięki płynnej strukturze możemy łatwiej zabierać je sobą np. w butelce i używać jako "płynną przekąskę". Są również dobre dla osób odchudzających się.

Ciekawą propozycją jest zupa krem z pomidorów. Wykorzystujemy w niej wiele tych samych składników, co w zwykłej pomidorowej, jednak sposób przygotowania jest trochę odmienny. Ugotowanie smacznego kremu nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

Czytaj także:

Pomidorowa zupa krem - składniki

  • 400 gram pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Kostka rosołowa lub kilka kubków przygotowanego wcześniej rosołu
  • Śmietana 12%
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • Pieprz i sól do smaku

Pomidorowa zupa krem - składniki

  • Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Czekamy do zeszklenia.
  • Wrzucamy pomidory z puszki oraz dolewamy bulion warzywny, czekamy wszystko zacznie się gotować.
  • Zmniejszamy ogień i wrzucamy kostkę rosołową bądź dolewamy rosołu, czekamy 10 minut.
  • Miksujemy zupę blenderem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy przyprawy do smaku. Przelewamy do miseczek i dorzucamy śmietanę.
  • Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić