Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na królową zup. Już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób

6

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów może być uznana za królową zup. Jej smak jest nie do podrobienia.

Przepis na królową zup. Już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób
Zupę pomidorową można uznać za królową zup. (Getty Images, REDA&CO)

Zamiast przyrządzać zupę z dodatkiem koncentratu pomidorowego, warto wypróbować świeże pomidory. Przepis z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.

Przepis na królową zup. Potrzebne składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 1 kg świeżych pomidorów np. malinowych
  • 4 ząbki czosnku
  • pół średniej cebuli
  • łyżka masła
  • przyprawy: łyżeczka cukru i po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przepis na królową zup. Sposób przygotowania:

  • Na patelni roztop łyżkę masła, a cebulę pokrój w kosteczkę
  • Dodaj na patelnie czosnek i cebulę
  • Podsmażaj 2 minuty
  • Pomidory obierz ze skórki i wytnij część po ogonku
  • Pomidory pokrój na ćwiartki
  • Kawałki pomidorów przełóż na patelnię z cebulką i czosnkiem
  • Podsmażaj wszystko przez 5 minut
  • Całą zawartość patelni przełóż go garnka z zagotowanym wcześniej bulionem
  • Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu

I gotowe! Na koniec warto dodać świeże zioła np. bazylię i oregano. Dzięki temu zupa będzie miała niepowtarzalny smak.

Zobacz także: Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić