Marynowana fasolka szparagowa. Lato w słoiku

1

Powoli zaczyna się sezon na pyszną i zdrową fasolkę szparagową. Aby móc cieszyć się tym wspaniałym warzywem nawet gdy skończy się lato, warto zamarynować ją w słoiczkach. Taką fasolkę przygotowywały już nasze babcie. Nie pożałujecie!

Marynowana fasolka szparagowa. Lato w słoiku
Przepis na marynowaną fasolkę szparagową (Getty Images)

Marynowana fasolka szparagowa to smaczny dodatek do obiadu oraz świetny sposób na maksymalne wykorzystanie pysznych warzyw, gdy jest ich pod dostatkiem. W chłodne dni słoik aromatycznej fasolki przypomni wam smak lata.

Przepis na marynowaną fasolkę szparagową. Potrzebne składniki

  • 2 kg młodej fasolki szparagowej
  • Liście laurowe, po jednym do słoika
  • Ziarna ziela angielskiego
  • Ziarna czarnego pieprzu
  • Obrane główki czosnku, po jednej do słoika
  • Opcjonalnie: płatki chilli lub cała papryczka

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soli

Przepis na marynowaną fasolkę szparagową. Sposób przygotowania:

  • Składniki na zalewę zagotuj i odstaw do wystudzenia;
  • Fasolkę umyj, obetnij końcówki;
  • Fasolkę gotuj we wrzątku przez około 5 minut, odcedź, przelej zimną wodą i odsącz;
  • Do słoików włóż po 2-3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po jednym listku laurowym i główkę czosnku, opcjonalnie chilli;
  • Fasolę ułóż w słoikach pionowo;
  • Słoiki zalej wystudzoną zalewą i zamknij. Pasteryzuj przez około 30 minut w kąpieli wodnej, po 2 dniach powtórz pasteryzację.

Tak przygotowaną fasolę można przechowywać przez wiele tygodni. Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu, deski serów czy do sałatki. Smacznego!

Zobacz także: Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić