Mrozić, czy nie? Bosacka podpowiada, co zrobić z jajkami z Wielkanocy

3

Co robić z jajkami, które zostały nam po Wielkanocy? To dylemat, z którym mierzy się wiele osób, gdy po świętach w lodówce znajdują całe opakowania niewykorzystanych jaj. O tym jak przechowywać surowe jajka by nie utraciły świeżości i czy można je mrozić, w swoim nowym nagraniu na Facebooku opowiedziała Katarzyna Bosacka.

Mrozić, czy nie? Bosacka podpowiada, co zrobić z jajkami z Wielkanocy
Katarzyna Bosacka na FB opowiada o tym jak przechowywać jajka. (Adobe Stock, Facebook)

Po mrożeniu na zapas ciast, popularna dziennikarka i propagatorka zdrowego jedzenia bierze na tapet temat prawidłowego przechowywania jaj. Temat ten wydaje się istotny szczególnie tuż po Wielkanocy.

Mimo licznych apeli o niemarnowaniu jedzenia i robieniu zbyt dużych zakupów na święta, wiele osób obecnie mierzy się z nadwyżkami w domowych lodówkach. Mięsa czy sałatki to produkty dość proste do przechowywania, ale o tym jak bezpiecznie przechowywać surowe i gotowane jaja wie niewielu.

Odpowiedzi udziela Katarzyna Bosacka. W krótkim tematycznym nagraniu prezentując sposoby przechowywania jaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Co zrobić z jajkami, które zostały nam po świętach? - zastanawia się dziennikarka i od razu zaznacza, że na pewno nie można mrozić jajek gotowanych na twardo lub na miękko.

Bosacka radzi by ugotowane wcześniej jajka "przerobić", dodając do past lub sałatek i zjeść możliwie jak najszybciej. Zaznacza też, że nie można mrozić jajek w całości, np. wkładając je wcześniej do plastikowego pojemnika, bo istnieje spore ryzyko, ze skorupka jajka pęknie.

Jak zatem mrozić i przechowywać jajka? Okazuje się, ze najlepszym sposobem jest rozbicie jajek i oddzielenie żółtek od białek.

W ten sposób mrozimy białka, które będą gotowe na bezę i osobno żółtka - tłumaczy dziennikarka.

Rozbite uprzednio jajka można także mrozić zachowując ich właściwości. Wystarczy, jak prezentuje w swoim filmiku Bosacka, zmieszać najpierw białko z żółtkiem i w takiej formie zamrozić.

Jajka w takiej formie zachowują świeżość nawet do sześciu miesięcy.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić