Najlepszy barszcz czerwony Roberta Makłowicza na Boże Narodzenie
Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim doskonałym przepisem na barszcz czerwony. Jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale warto spróbować. Oto przepis na najlepszy wigilijny barszcz. Sprawdźcie go przed nadchodzącym wielkimi krokami Bożym Narodzeniem.
Źródło zdjęć: © AKPA, Pexels
Robert Makłowicz podzielił się przepisem na barszcz czerwony. Do jego przygotowania należy ugotować wywar grzybowy, jarzynowy i buraczany. Później wszystkie trzeba ze sobą połączyć. Chociaż może to zająć sporo czasu, efekt końcowy jest wart tego wysiłku.
Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
- 2 główki czosnku
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- letnia, osolona, przegotowana wcześniej woda
Wywar jarzynowy
- 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól
- 2 l wody
Wywar grzybowy
- 100 g suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
- sól
- ok. 500 ml wody
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- buraki obierz, pokrój w plastry i przełóż do słoja, a następnie przekładaj je obranymi ząbkami czosnku
- dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
- zalej wszystko letnią, przegotowaną i osoloną wodą
- słój zamknij i odstaw na minimum 3-4 dni
- grzyby namocz w ok. 500 ml wody, następie posól i ugotuj je do miękkości
- grzyby odcedź, zachowując wywar
- z podanych składników ugotuj wywar jarzynowy i ponownie odcedź, zachowując wywar
- zakwas buraczany przecedź, ale zachowaj płyn
- połącz wszystkie wywary: grzybowy, jarzynowy i buraczany, po czym podgrzej
- dopraw barszcz wigilijny solą i pieprzem
I gotowe. Smacznego!