Najlepszy barszcz czerwony Roberta Makłowicza na Boże Narodzenie

12

Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim doskonałym przepisem na barszcz czerwony. Jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale warto spróbować. Oto przepis na najlepszy wigilijny barszcz. Sprawdźcie go przed nadchodzącym wielkimi krokami Bożym Narodzeniem.

Najlepszy barszcz czerwony Roberta Makłowicza na Boże Narodzenie
Przepis na barszcz czerwony (AKPA, Pexels)

Robert Makłowicz podzielił się przepisem na barszcz czerwony. Do jego przygotowania należy ugotować wywar grzybowy, jarzynowy i buraczany. Później wszystkie trzeba ze sobą połączyć. Chociaż może to zająć sporo czasu, efekt końcowy jest wart tego wysiłku.

Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki

  • 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
  • 2 główki czosnku
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • letnia, osolona, przegotowana wcześniej woda

Wywar jarzynowy

  • 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 2 l wody

Wywar grzybowy

  • 100 g suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
  • sól
  • ok. 500 ml wody

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania


  • buraki obierz, pokrój w plastry i przełóż do słoja, a następnie przekładaj je obranymi ząbkami czosnku
  • dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
  • zalej wszystko letnią, przegotowaną i osoloną wodą
  • słój zamknij i odstaw na minimum 3-4 dni
  • grzyby namocz w ok. 500 ml wody, następie posól i ugotuj je do miękkości
  • grzyby odcedź, zachowując wywar
  • z podanych składników ugotuj wywar jarzynowy i ponownie odcedź, zachowując wywar
  • zakwas buraczany przecedź, ale zachowaj płyn
  • połącz wszystkie wywary: grzybowy, jarzynowy i buraczany, po czym podgrzej
  • dopraw barszcz wigilijny solą i pieprzem

I gotowe. Smacznego!

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić