Królewskie ciasto świąteczne z Wiednia. Hit na świątecznym stole

10

W czasie trwania Austro-Węgier na królewskim świątecznym stole nie mogło zabraknąć strucli. Wielowarstwowe drożdżowe ciasto z powidłami jest bardzo proste, a zarazem pyszne.

Królewskie ciasto świąteczne z Wiednia. Hit na świątecznym stole
Ciasto przed podaniem warto polać śmietaną lub posypać cukrem pudrem. (YouTube)

Strucla to po prostu ciasto drożdżowe z powidłami. Można dodać środka bakalie czy same rodzynki. Strucla najczęściej podawana jest posypana cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło ze szklanką mleka.

Przepis na struclę. Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90g cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 100g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • masło, cukier, mąka do kruszonki
  • powidła do smarowania / puszka maku
  • rodzynki, bakalie

Przepis na struclę. Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka i łyżką mąki łyżeczką cukru
  • Odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować
  • Po tym czasie z reszty składników wyrób gładkie i elastyczne ciasto, tłuszcz dodawaj stopniowo
  • Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione podziel je na dwie części
  • Każdą posmaruj powidłami, możesz dodać rodzinki i ulubione bakalie
  • Zawiń jak roladę
  • Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Masło, cukier, mąkę połącz, by uzyskać kruszonkę
  • Posyp nią strucle
  • Piecz ok 40 min w 180 stopniach
Zobacz także: Przepis na pomarańczowe ciastka z galaretką. Idealne na Święta
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić