Naleśniki idealne wg Makłowicza. Dodaje nieoczywisty składnik

24

Naleśniki potrafią zrobić nawet osoby, które w kuchni mają dwie lewe ręce. To jeden z najprostszych pomysłów na obiad lub deser, ale żeby ciasto wyszło idealne, trzeba znać na nie dobrą recepturę. Swoim przepisem na naleśniki podzielił się Robert Makłowicz. Podróżnik dodaje do nich jeden, nieoczywisty składnik!

Naleśniki idealne wg Makłowicza. Dodaje nieoczywisty składnik
Przepis na naleśniki wg. Makłowicza (AKPA, Pixabay)

Naleśniki kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządzenie ich jest banalnie proste, ale cała sztuka brzmi w odpowiednim przepisie.

W przepiśniku każdej gospodyni prawdopodobnie znajduje się nieco inna receptura, ale bazująca na tych samych składnikach.

Oryginalnym przepisem na naleśniki podzielił się w swoim programie Robert Makłowicz. Podróżnik dodaje do ciasta... maślankę! Dzięki temu naleśniki są puszyste i treściwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem

Przepis na naleśniki wg. Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 szklanka maślanki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przepis na naleśniki wg. Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • Na patelni roztop masło.
  • Do miski wlej maślankę. Stopniowo dosypuj mąkę, stale mieszając ciasto trzepaczką.
  • Do maślanki z mąką wbij jajka, dodaj cukier i sól. Wszystko wymieszaj.
  • Nie przerywając mieszania, dodaj do ciasta roztopione masło. Ciasto wyrób na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj jeszcze trochę maślanki.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Naleśniki smaż z obu stron, aż będą zaróżowione. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić