Naleśniki z grzybami. Najlepszy farsz na świecie!

7

W sezonie grzybowym grzech nie zrobić naleśników z grzybowym farszem! Mamy dla was przepis na trochę inne, ale niesamowicie pyszne naleśniki. Smacznego!

Naleśniki z grzybami. Najlepszy farsz na świecie!
Naleśniki z grzybowym farszem. (YouTube)

Co zrobić z grzybami? Naleśniki! Mamy przepis na nieco inny grzybowy farsz, niż mógłbyś się spodziewać. Jest bardzo prosty, delikatny i kremowy. Naleśniki można podać na trzy sposoby: po prostu zawinąć farsz w naleśnik, naleśnika z farszem można też podsmażyć lub zapiec pod serem. Wszystkie opcje równie pyszne!

Naleśniki z grzybami. Składniki:

naleśniki:

  • 210 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody mineralnej, gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

farsz:

  • 500 g grzybów leśnych
  • cebula
  • średnia, starta na tarce marchewka
  • pół pęczka świeżej posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki 30 proc.

Naleśniki z grzybami. Wykonanie:

  • Składniki na naleśniki wymieszaj razem dokładnie
  • Smaż na rozgrzanym oleju
  • Grzyby umyj, obierz, pokrój w kosteczkę
  • Cebulę pokrój drobno
  • Najpierw podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj do niej grzyby i marchewkę
  • Duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie
  • Dodaj śmietankę, zamieszaj i doprowadź do zgęstnienia farszu dusząc dalej na średnim ogniu
  • Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj pietruszkę
  • Zawiń farsz w naleśniki
  • Naleśniki możesz podsmażyć lub podpiec w piekarniku z dodatkiem żółtego sera
Zobacz także: Jadalne grzyby olbrzymy. Znajdziesz je w polskich lasach
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić