Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Łatwy przepis na sos z kurkami. Grzech nie skosztować ich w sezonie

5
Podziel się

Kurki w sosie śmietanowym to jedno z najpopularniejszych dań, jakie goszczą na naszych stołach w porze jesieni. Potrawa nie tylko rozpływa się w ustach, lecz także jest wyjątkowo łatwa w przyrządzeniu. Tłumaczymy krok po kroku, jak ją przygotować.

Łatwy przepis na sos z kurkami. Grzech nie skosztować ich w sezonie
Przepis na kurki w sosie śmietanowym jest niezwykle prosty, a jego efekt – przepyszny (Getty Images)
bETOGeER

W lasach widać już pierwsze grzyby, więc Polacy tłumnie ruszają na "łowy". Szczególnym upodobaniem nasi rodacy darzą kurki, które stanowią główny składnik wielu pysznych dań. Na ich liście królują właśnie kurki w sosie śmietanowym.

Kurki w sosie śmietanowym – potrzebne składniki

  • 1,5 łyżeczki masła
bETOGeET
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
bETOGeEZ
  • szczypta świeżego tymianku
  • 1 kg kurek
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki koperku
bETOGeFa

Kurki w sosie śmietanowym – sposób przygotowania

  • Dokładnie oczyść kurki z piasku i innych zanieczyszczeń. Gdy będą gotowe, pozostaw je do wysuszenia lub zrób to przy użyciu papierowego ręcznika.
  • Rozgrzej, a następnie dokładnie nasmaruj masłem patelnię. Kiedy już się zeszkli, dodaj osuszone kurki.
  • Smaż kurki na maśle, aż wyparuje z nich cała woda, a brzegu staną się lekko zarumienione.
bETOGeFb
  • Gdy kurki będą gotowe, dodaj do nich pozostałe składniki. Całość mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dla pewności przykryj zawartość patelni na kilka minut, aby się poddusiła.

Kurki w sosie śmietanowym są gotowe. W zależności od twoich upodobań, możesz podawać je zarówno z makaronem, jak i ryżem.

Zobacz także: Zobacz też: Oczyszczanie kurek. Domowe sposoby na szybkie przygotowanie ulubionych grzybów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bETOGeFu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Też grzybiarz
3 miesiące temu
Nie żebym tu strugał eksperta. Po prostu powiem jak ja robię. Kurki myję, blanszuję w wodzie osolonej czasem słodkiej, by nie skwaśniały. Na maśle szkliwię cebulkę, potem kurki, które oddały wodę podczas blanszowania. Lekko zarumieniam, śmietanka 30%, łyżka 18%, drobno posiekana pietruszka, sól pieprz i redukuję. Tyle.
DOGG
3 miesiące temu
Kiedy się zeszkli dodaj kurki... co ma się zeszklić? Masło czy może patelnia??? Pomijam fakt że w przepisie jest koperek a na zdjęciu pietruszka no ale któż by sobie zadawał tyle trudu żeby do tak bzdurnego pseudoartykułu odpowiednie zdjęcie znaleźć
Adamo
3 miesiące temu
Jak zwykle ! Przepis dla zero kulinarnych ! Głupoty pisze autor jak zwykle ! Do łopaty a nie do podawania przepisów! Las sadzić !
bETOGeFv
Jack
3 miesiące temu
1/3 szklanki śmietany i 1 kg kurek? Kogoś chyba pogięło ...
Wan
3 miesiące temu
Pierwszy raz czytam żeby kurki rozpływały się w ustach
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić