Grzyby marynowane. Najprostszy i najlepszy przepis

9

Grzyby marynowane są doskonałą przekąską w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie dobrej zalewy wydaje się jednak bardzo trudne - nic bardziej mylnego. Mamy przepis na doskonałe grzyby marynowane - szybkie i proste.

Grzyby marynowane. Najprostszy i najlepszy przepis
Grzyby marynowane. (Pixabay)

Do marynowania nadaje się praktycznie każdy gatunek grzybów - podgrzybki, maślaki, prawdziwki. Są doskonałą przekąską w okresie zimowym, kiedy świeżych grzybów nie ma w lasach i sklepach. Przygotowanie zalewy, choć wydaje się skomplikowane, jest tak naprawdę bardzo łatwe.

Marynowane grzyby. Potrzebne składniki:

  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • mała marchewka

Grzyby marynowane. Sposób wykonania:

  • grzyby dokładnie oczyść i opłucz
  • pokrój grzyby w mniejsze kawałki (idealne do marynowania będą same kapelusze lub małe grzyby, które można włożyć do słoika w całości)
  • pokrój cebulę i marchewkę
  • wszystkie składniki zalewy zagotuj w jednym garnku
  • w drugim garnku obgotuj grzyby, marchewkę i cebulę (przez około 5 min; ważne, aby grzyby zachowały jędrność)
  • odcedzone składniki włóż do słoików
  • grzyby zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć
  • słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na bok
  • po wystudzeniu można je odwrócić i schować

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także czeskiej Marlenki oraz domowej quiche.

Zobacz także: Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić