Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Grzyby marynowane. Najprostszy i najlepszy przepis

8
Podziel się:

Grzyby marynowane są doskonałą przekąską w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie dobrej zalewy wydaje się jednak bardzo trudne - nic bardziej mylnego. Mamy przepis na doskonałe grzyby marynowane - szybkie i proste.

Grzyby marynowane. Najprostszy i najlepszy przepis
Grzyby marynowane. (Pixabay)

Do marynowania nadaje się praktycznie każdy gatunek grzybów - podgrzybki, maślaki, prawdziwki. Są doskonałą przekąską w okresie zimowym, kiedy świeżych grzybów nie ma w lasach i sklepach. Przygotowanie zalewy, choć wydaje się skomplikowane, jest tak naprawdę bardzo łatwe.

Marynowane grzyby. Potrzebne składniki:

  • 0,5 l wody
  • 0,5 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziaren gorczycy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • mała marchewka

Grzyby marynowane. Sposób wykonania:

  • grzyby dokładnie oczyść i opłucz
  • pokrój grzyby w mniejsze kawałki (idealne do marynowania będą same kapelusze lub małe grzyby, które można włożyć do słoika w całości)
  • pokrój cebulę i marchewkę
  • wszystkie składniki zalewy zagotuj w jednym garnku
  • w drugim garnku obgotuj grzyby, marchewkę i cebulę (przez około 5 min; ważne, aby grzyby zachowały jędrność)
  • odcedzone składniki włóż do słoików
  • grzyby zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć
  • słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na bok
  • po wystudzeniu można je odwrócić i schować

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także czeskiej Marlenki oraz domowej quiche.

Zobacz także: Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Ks.Dobrodziej
rok temu
Mniam jadłem takie,pycha,super pod zimna wódkę.
Ania1188
rok temu
W przepisie nie zauważyłam żeby była cebula Natomiast w opisie już jest pokój cebulę i marchewkę.
Grzybiarz
rok temu
Cały sekret dobrych grzybów polega na gotowaniu ich już w słoikach. Grzyby w garnku tylko blanszujemy. Przyprawy i warzywa idą też do słoja a nie do garnka. Zapach lasu ma być zamknięty a nie wygotowany.
Irbis
rok temu
Ja robię w pomidorach.
Koneser
rok temu
Ja lubię bardziej octowe, dlatego proporcje octu do wody daję 1:3. Tutaj mamy 1:4 dla mnie t za mało octu.
Też grzybiarz
rok temu
Robiłem grzybki w zalewie z octu jabłkowego, bardzo delikatne w smaku. A kiedyś nawet mnie poniosło i zrobiłem zalewę na gotowym zestawie do ogórków kiszonych, serio! I też wyszły spoko.
Ang 70
rok temu
Tak samo PR truzub jak i Cimosz od lesniczowki mogą nas cmok
Bozena
rok temu
Od dawna tak robię grzybki
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić