Nasącz mlekiem i włóż do piekarnika. Pączki będą jak świeże

Pączki to nieodłączny element polskich tradycji kulinarnych. Co zrobić, gdy zostają po tłustym czwartku? Oto skuteczne metody przechowywania i odświeżania pączków.

PączkiPączki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Anna Fedoseeva

W kuchni polskiej pączki zajmują wyjątkowe miejsce. Nie ma polskiego Tłustego Czwartku bez tego przysmaku. Jednak co zrobić, gdy radosna uczta zamienia się w problem, ponieważ pączków jest zbyt dużo i stają się czerstwe następnego dnia? Typowe ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość, a to, co kiedyś było puszyste i lekkie, zmienia się w ciężkie i suche.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Czerstwość pączków jest wynikiem procesów, jakie zachodzą w cieście drożdżowym. Jak tylko pączki wychodzą z pieca, zaczyna się proces stygnięcia i wysychania, dlatego najlepsze są w dniu usmażenia. Dlatego pojawia się pytanie, jak odświeżyć pączki, aby zachowały swoje walory smakowe nawet na drugi dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać pączki?

Aby pączki zachowały świeżość przez długi czas, ważne jest odpowiednie przechowywanie. Jak przechowywać pączki? Świeże pączki najlepiej umieścić w papierowej torebce lub kartoniku. Można także wykorzystać pojemnik z pokrywką. Dobrym sposobem jest umieszczenie pączków w lodówce. Jeśli zostanie ci dużo pączków, możesz je także zamrozić.

Jak odświeżyć pączki?

Najszybszym sposobem jest odświeżenie pączka w mikrofalówce. Pączka należy podgrzewać przez kilka sekund, dzięki czemu będzie miękki i smaczny.

Innym sposobem na odświeżenie pączków jest delikatne ich nasączenie mlekiem i podgrzanie w piekarniku. Proces ten przywraca im miękkość i wilgotność. Wystarczy lekko nasączyć pączki z obu stron mlekiem, a następnie umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po kilku minutach pączki znowu stają się puszyste i aromatyczne.

Pączki można również podsmażyć na maśle. Rozgrzane na patelni masło podkreśla smak pączków, a krótki czas smażenia z obu stron nadaje im nowej chrupkości i ciepła, które kojarzą się z dopiero co usmażonymi wypiekami.

Jeśli jednak masz ochotę na coś jeszcze bardziej oryginalnego, warto spróbować przygotować "francuskie tosty" z pączków. Pączki kroimy na plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na maśle. Taka wariacja nadaje im nowej formy i smaku, jednocześnie przywracając świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?