Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nasącz mlekiem i włóż do piekarnika. Pączki będą jak świeże

10

Pączki to nieodłączny element polskich tradycji kulinarnych. Co zrobić, gdy zostają po tłustym czwartku? Oto skuteczne metody przechowywania i odświeżania pączków.

Nasącz mlekiem i włóż do piekarnika. Pączki będą jak świeże
Pączki (Getty Images, Anna Fedoseeva)

W kuchni polskiej pączki zajmują wyjątkowe miejsce. Nie ma polskiego Tłustego Czwartku bez tego przysmaku. Jednak co zrobić, gdy radosna uczta zamienia się w problem, ponieważ pączków jest zbyt dużo i stają się czerstwe następnego dnia? Typowe ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość, a to, co kiedyś było puszyste i lekkie, zmienia się w ciężkie i suche.

Czerstwość pączków jest wynikiem procesów, jakie zachodzą w cieście drożdżowym. Jak tylko pączki wychodzą z pieca, zaczyna się proces stygnięcia i wysychania, dlatego najlepsze są w dniu usmażenia. Dlatego pojawia się pytanie, jak odświeżyć pączki, aby zachowały swoje walory smakowe nawet na drugi dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Jak przechowywać pączki?

Aby pączki zachowały świeżość przez długi czas, ważne jest odpowiednie przechowywanie. Jak przechowywać pączki? Świeże pączki najlepiej umieścić w papierowej torebce lub kartoniku. Można także wykorzystać pojemnik z pokrywką. Dobrym sposobem jest umieszczenie pączków w lodówce. Jeśli zostanie ci dużo pączków, możesz je także zamrozić.

Jak odświeżyć pączki?

Najszybszym sposobem jest odświeżenie pączka w mikrofalówce. Pączka należy podgrzewać przez kilka sekund, dzięki czemu będzie miękki i smaczny.

Innym sposobem na odświeżenie pączków jest delikatne ich nasączenie mlekiem i podgrzanie w piekarniku. Proces ten przywraca im miękkość i wilgotność. Wystarczy lekko nasączyć pączki z obu stron mlekiem, a następnie umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po kilku minutach pączki znowu stają się puszyste i aromatyczne.

Pączki można również podsmażyć na maśle. Rozgrzane na patelni masło podkreśla smak pączków, a krótki czas smażenia z obu stron nadaje im nowej chrupkości i ciepła, które kojarzą się z dopiero co usmażonymi wypiekami.

Jeśli jednak masz ochotę na coś jeszcze bardziej oryginalnego, warto spróbować przygotować "francuskie tosty" z pączków. Pączki kroimy na plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na maśle. Taka wariacja nadaje im nowej formy i smaku, jednocześnie przywracając świeżość.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kenia. Lew zaatakował na ranczu. Nie żyje 14-latka
USA. Niewielki samolot wleciał w linie energetyczne. Cała załoga zginęła
Afera o nazwy czekoladowych zajączków. Mają nie kojarzyć się z Wielkanocą?
Strażacy z OSP nie uklękli. Ksiądz odmówił im komunii świętej
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Wielkanoc bez rozejmu. Zachód wzywa Rosję do pokoju
Makabryczne odkrycie w Zakopanem. Policja wydała komunikat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić