aktualizacja 

Nie ma lepszego śniadania. Owsiany chleb Ewy Wachowicz

6

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeży, ciepły i chrupiący chleb. Jeszcze smaczniejszy jest wtedy, gdy przygotujemy go sami. Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na domowy chleb z płatkami owsianymi. Koniecznie wypróbuj!

Nie ma lepszego śniadania. Owsiany chleb Ewy Wachowicz
Domowy chleb owsiany. (Pixabay, Couleur)

Ewa Wachowicz podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na chleb owsiany. To prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Można do niego dodać swoje ulubione ziarna lub orzechy.

Chleb owsiany. Potrzebne składniki:

  • 1 l ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 1 garść siemienia lnianego
  • odrobina mleka

Do dekoracji:

  • łuskany słonecznik

Chleb owsiany. Sposób wykonania:

  • ciepłą wodę wlej do metalowej miski i wsyp do środka płatki owsiane, sól oraz cukier
  • do miski wkrusz drożdże i odstaw ten zaczyna około na 20 minut
  • następnie do miski przesiej mąkę
  • dodaj garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika
  • wszystko dokładnie wymieszaj, a później wyrabiaj ręką
  • dwie keksówki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia
  • ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej blach
  • na cieście rozprowadź odrobinę mleka
  • gotowe bochenki posyp łuskanym słonecznikiem
  • oba bochenki piecz przez około godzinę piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić