Nietypowe połączenie. Przepis na pyszne danie z buraka i maliny

0

Połączenie buraków z malinami może wydawać się... dziwne. Jednak gwarantujemy, że jest przepyszne i nie sposób mu się oprzeć. Maliny, które są zarazem słodkie i lekko kwaśne sprawią, że do zupy- kremu z pieczonych buraków i malin będzie wracać bardzo często.

Nietypowe połączenie. Przepis na pyszne danie z buraka i maliny
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Lubisz nietypowe połączenia? To dobrze, bo o takim jeszcze nie słyszałeś. Zupa-krem z pieczonych buraków i malin to połączenia idealne.

Doskonale sprawdzi się podczas upalnych ostatnich dni wakacji. Dzieci również będą nią zachwycone ze względu na słodko kwaśny posmak. Jest prosta i dość szybka w wykonaniu.

No i warto wspomnieć również o tym, że to bogactwo witamin i minerałów. Buraki to skarbnica żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu i miedzi, a maliny z kolei są bogate w witaminy C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6 czy kwas foliowy.

Zupa-krem z pieczonych buraków i malin. Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 500 g czerwonych buraków
  • 100 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo/opcjonalnie:

  • 4 kawałki sera gorgonzola
  • świeża natka pietruszki

Zupa-krem z pieczonych buraków i malin. Sposób przygotowania:

  • Buraki o jednakowej wielkości umyć ze skórką i dokładnie osuszyć.
  • Następnie każdego osobno owinąć folią aluminiową i luźno ułożyć na blasze uprzednio rozgrzanego piekarnika.
  • Piec 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni (czas ten zależny jest od wielkości i rodzaju buraka. W odpowiednio upieczonego buraka łatwo wchodzi ostrze noża).
  • Ostudzone buraki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
  • W garnku na maśle podsmażyć cebulę i drobno posiekany czosnek.
  • Następnie należy dodać buraki do malin.
  • Całość zalać bulionem, przykryć i gotować około 15 minut.
  • Zupę należy zblendować na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
  • Dodatkowo można przetrzeć przez sito.
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dolać troszkę wody lub bulionu.

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić