Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Nietypowy, ale pyszny deser. Przepis na szarlotkę z galeretką

0
Podziel się:

Szukasz tradycyjnego, ale ulepszonego przepisu na deser? Chcesz zaskoczyć gości ulepszoną wersją twojego popisowego ciasta? Jesteś w dobrym miejscu. Przepis na szarlotkę z galaretką jest nie tylko oryginalny, ale również przepyszny i przede wszystkim banalnie prosty. Nie zajmie ci dodatkowych godzin w kuchni, ale sprawi, że znów poczujesz w sobie tę moc. Palce lizać!

Nietypowy, ale pyszny deser. Przepis na szarlotkę z galeretką
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, ale szukasz szybkiego i sprawdzonego sposobu na pyszne ciasto w nietypowej wersji? Nie trać pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy niezdrowe zapychacze z dyskontu. Postaw na ten przepis. Nie dość, że wykorzystasz sezon na jabłka, to w dodatku przypomnisz sobie, jak smakuje prawdziwe pyszne ciasto z galaretką. W dzieciństwie wszyscy takie uwielbialiśmy! Oto przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia, czyli... szarlotkę z galaretką!

Szarlotka z galaretką. Potrzebne składniki

na ciasto kruche

  • 400 g mąki pszennej - 300 g tortowej i 100 g krupczatki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 3 żółtka większych jajek - 64 g
  • 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na jabłka z galaretką

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1 litr jabłek ze słoika
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • niecałe pół szklanki wody - 120 ml

Szarlotka z galaretką. Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche:
  • W dużej misce umieść mąkę.
  • Do miski dodaj też żółtka jajek, dołóż masło, cukier puder i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
  • Postaraj się to zrobić szybko.
  • Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.
  • W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj jabłka.
  • Obierz je cienko i podziel na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój w mniejszą i większą kostkę (można je też zetrzeć na dużych oczkach), by podczas porażania małe kawałki rozpadły się, a większe były widoczne i wyczuwalne.
  • Do garnka z grubym dnem wlej niecałe pół szklanki wody i dodaj pokrojone kawałki jabłek.
  • Ustaw na początek niską moc palnika, ale powoli zwiększaj ją do takiej, by kawałki jabłek zaczęły się delikatnie gotować/prażyć.
  • Garnka nie przykrywaj przykrywką, za to dość często mieszaj jabłuszka łyżką. Zdejmij garnek z palnika.
  • Do garnka z uprażonymi jabłkami wsyp saszetkę galaretki (może być cytrynowa, pomarańczowa, czy brzoskwiniowa).
  • Całość mieszaj tak długo, aż galaretka rozpuści się w gorących jabłkach.
  • Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć.
  • Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części, jedna może być trochę większa od drugiej.
  • Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w zamrażalniku.
  • Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy).
  • Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki.
  • Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy.
  • Spód ciasta można ponakłuwać widelcem.
  • Przed wyłożeniem do formy prażonych jabłek warto jest dobrze nagrzać piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 160 stopni z termoobiegiem.
  • Na ciasto wyłóż uprażone i połączone z galaretką jabłka (mogą być jeszcze lekko ciepłe).
  • Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę jabłek.
  • Szarlotka z galaretką jest już gotowa do pieczenia.
  • Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę.
  • Ciasto piecz około 70 minut (lub o 10 minut krócej, jeśli jabłka wyszły bardzo gęste).
  • Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ szarlotka potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze.
  • Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ją z piekarnika.
  • Po całkowitym przestudzeniu szarlotki warto oprószyć ją cukrem pudrem.

I gotowe. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić