Nietypowy, ale pyszny deser. Przepis na szarlotkę z galeretką

Szukasz tradycyjnego, ale ulepszonego przepisu na deser? Chcesz zaskoczyć gości ulepszoną wersją twojego popisowego ciasta? Jesteś w dobrym miejscu. Przepis na szarlotkę z galaretką jest nie tylko oryginalny, ale również przepyszny i przede wszystkim banalnie prosty. Nie zajmie ci dodatkowych godzin w kuchni, ale sprawi, że znów poczujesz w sobie tę moc. Palce lizać!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, ale szukasz szybkiego i sprawdzonego sposobu na pyszne ciasto w nietypowej wersji? Nie trać pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy niezdrowe zapychacze z dyskontu. Postaw na ten przepis. Nie dość, że wykorzystasz sezon na jabłka, to w dodatku przypomnisz sobie, jak smakuje prawdziwe pyszne ciasto z galaretką. W dzieciństwie wszyscy takie uwielbialiśmy! Oto przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia, czyli... szarlotkę z galaretką!

Szarlotka z galaretką. Potrzebne składniki

na ciasto kruche

  • 400 g mąki pszennej - 300 g tortowej i 100 g krupczatki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 3 żółtka większych jajek - 64 g
  • 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na jabłka z galaretką

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1 litr jabłek ze słoika
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • niecałe pół szklanki wody - 120 ml

Szarlotka z galaretką. Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche:
  • W dużej misce umieść mąkę.
  • Do miski dodaj też żółtka jajek, dołóż masło, cukier puder i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
  • Postaraj się to zrobić szybko.
  • Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.
  • W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj jabłka.
  • Obierz je cienko i podziel na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój w mniejszą i większą kostkę (można je też zetrzeć na dużych oczkach), by podczas porażania małe kawałki rozpadły się, a większe były widoczne i wyczuwalne.
  • Do garnka z grubym dnem wlej niecałe pół szklanki wody i dodaj pokrojone kawałki jabłek.
  • Ustaw na początek niską moc palnika, ale powoli zwiększaj ją do takiej, by kawałki jabłek zaczęły się delikatnie gotować/prażyć.
  • Garnka nie przykrywaj przykrywką, za to dość często mieszaj jabłuszka łyżką. Zdejmij garnek z palnika.
  • Do garnka z uprażonymi jabłkami wsyp saszetkę galaretki (może być cytrynowa, pomarańczowa, czy brzoskwiniowa).
  • Całość mieszaj tak długo, aż galaretka rozpuści się w gorących jabłkach.
  • Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć.
  • Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części, jedna może być trochę większa od drugiej.
  • Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w zamrażalniku.
  • Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy).
  • Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki.
  • Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy.
  • Spód ciasta można ponakłuwać widelcem.
  • Przed wyłożeniem do formy prażonych jabłek warto jest dobrze nagrzać piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 160 stopni z termoobiegiem.
  • Na ciasto wyłóż uprażone i połączone z galaretką jabłka (mogą być jeszcze lekko ciepłe).
  • Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę jabłek.
  • Szarlotka z galaretką jest już gotowa do pieczenia.
  • Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę.
  • Ciasto piecz około 70 minut (lub o 10 minut krócej, jeśli jabłka wyszły bardzo gęste).
  • Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ szarlotka potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze.
  • Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ją z piekarnika.
  • Po całkowitym przestudzeniu szarlotki warto oprószyć ją cukrem pudrem.

I gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"