Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie

27

Der Wiener Kaiserschmarren, zwany też omletem po wiedeńsku, to klasyka kuchni austriackiej. To bardzo puszysty omlet, który rwie się na kawałki i podaje na słodko. Był jednym z ulubionych dań cesarza Franciszka Józefa I.

Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Kaiserschmarrn (omlet cesarski). (Pixabay)

Kaiserschmarren to inaczej "cesarskie śmieci". Nazwa tego prostego deseru wzięła się prawdopodobnie od formy podawania - omlet rwie się na bardzo nierówne kawałki i podaje jedynie z cukrem pudrem i prostą konfiturą. W tradycyjnym przepisie są także rodzynki, ale z tych można zrezygnować.

Omlet po wiedeńsku. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie lub rumie

Omlet po wiedeńsku. Sposób przygotowania:

  • białka oddziel od żółtek
  • żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem, solą, mąką i mlekiem
  • w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę
  • białka dodaj do masy z żółtkami i bardzo delikatnie wymieszaj (opcjonalnie: dodaj rodzynki)
  • na rozgrzaną patelnię wyłóż masło
  • omlet smaż na maśle aż do zarumienienia
  • po przełożeniu omleta na drugą stronę zacznij rwać go na małe kawałki np. dwoma widelcami lub drewnianą szpatułką
  • kawałki omleta smaż jeszcze przez chwilę
  • omlet podawaj posypany z cukrem pudrem z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się przepis, spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.

Zobacz także: Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić