Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
ABA
|

Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie

16
Podziel się:

Der Wiener Kaiserschmarren, zwany też omletem po wiedeńsku, to klasyka kuchni austriackiej. To bardzo puszysty omlet, który rwie się na kawałki i podaje na słodko. Był jednym z ulubionych dań cesarza Franciszka Józefa I.

Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Kaiserschmarrn (omlet cesarski). (Pixabay)

Kaiserschmarren to inaczej "cesarskie śmieci". Nazwa tego prostego deseru wzięła się prawdopodobnie od formy podawania - omlet rwie się na bardzo nierówne kawałki i podaje jedynie z cukrem pudrem i prostą konfiturą. W tradycyjnym przepisie są także rodzynki, ale z tych można zrezygnować.

Omlet po wiedeńsku. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie lub rumie

Omlet po wiedeńsku. Sposób przygotowania:

  • białka oddziel od żółtek
  • żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem, solą, mąką i mlekiem
  • w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę
  • białka dodaj do masy z żółtkami i bardzo delikatnie wymieszaj (opcjonalnie: dodaj rodzynki)
  • na rozgrzaną patelnię wyłóż masło
  • omlet smaż na maśle aż do zarumienienia
  • po przełożeniu omleta na drugą stronę zacznij rwać go na małe kawałki np. dwoma widelcami lub drewnianą szpatułką
  • kawałki omleta smaż jeszcze przez chwilę
  • omlet podawaj posypany z cukrem pudrem z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się przepis, spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.

Zobacz także: Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
Elzbietao
2 miesiące temu
Robię podobnie.Teraz go jeszcze poszarpię na kawałki
Siri
2 miesiące temu
Bomba kaloryczna 😬
Andy
2 miesiące temu
Ja to smażę od zawsze ,i nazywa się to grzybek
Adi
2 miesiące temu
Omlet biszkoptowy... proste danie i szybkie. Z tą różnicą , że w całości
Oska
2 miesiące temu
A co Polacy nie mają swojej kuchni?niekompletność składników,głód dobry kucharz.kazdy może wysmażyć coś z niczego
ala
2 miesiące temu
Jak byłam mała, teraz mam 68 lat, mama smażyła nam taki specjał, tylko nazywałyśmy go grzybek.
Szef
2 miesiące temu
To są naleśniki po wiedeńsku nie omlet. Omlet nie ma w składzie mąki!
Jerzytrop
2 miesiące temu
Do ,,oczy,,- bo uzywa nazwy omlet na cos co nim nie jest.Nikt by na to nie wpadl po zjedzeniu tdj potrawy. Powstala ona przez przypadek bo kucharz cesarza zaskoczony jego przyspieszonym powrotem do Wiednia napredce wymyslil cos co bylo szybkie do wykonania i proste w pomysle.W Malopolsce przez lata to sie robi i je tyljo nie rwie na kawalki.Nazyea sie to racuchy.
anna
2 miesiące temu
Aż szklanka mąki, do omletu???
Oczy
2 miesiące temu
Przepis jest OK, ale nigdy nie spotkałem się z nazwa "omlet po wiedeńsku", a mieszkam tu ponad 30 lat. Może to jakiś polski wynalazek, jak "sernik po wiedeńsku", czy "kawa po wiedeńsku" -za komuny, jak wyjazd za granice był problemem, wymyślano takie nazwy. Pojawiły się różne śledzie po japońsku, ryby po grecku, placki po węgiersku i podobne, o których mieszkańcy tych krajów nigdy nie slyszeli.
obcy
2 miesiące temu
Bo jest po wiedeńsku przepis stary jak świat i wtedy bogaci mogli jeść cukier
ala
2 miesiące temu
najgorszy ten cukier, no i lukier na pączkach, nie zjadłabym czegoś takiego
ewa
2 miesiące temu
ale dlaczego tak mocno posypany cukrem, już bym tego nie ruszyła
xd
2 miesiące temu
Nie wiem po co na to wszedłem, skoro od 2 dni nie mogę jeść.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić