Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał
Wariacje na temat pączkowego nadzienia ewoluują od kilku sezonów, warto zatem złamać tradycję także podczas karnawałowych przygotowań we własnej kuchni. Zamiast konfitury z róży czy tradycyjnych dżemów, proponujemy: poeksperymentujcie ze słonym karmelem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Słony karmel to smak, który szturmem zdobywa polskie stoły. Lody czy inne desery z tym dodatkiem są niezwykle popularne. Przygotowując słodycze na karnawałowy bal, dobrze o tym pamiętać. Tradycyjne pączki z mniej standardowym nadzieniem staną się hitem w naszym domu nie tylko w tłusty czwartek.
Pączki ze słonym karmelem. Potrzebne składniki:
- 60 dag mąki tortowej
- opakowanie suszonych drożdży
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- łyżka spirytusu
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżka masła
- sól
- smalec lub olej do smażenia
Nadzienie:
- 200 ml słonego karmelu
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- żółtko
- budyń waniliowy
- cukier puder do posypania
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret idealnych domowych pączków. Syn Magdy Gessler podpowiada
Pączki ze słonym karmelem. Sposób przyrządzania:
- Przygotuj ciasto. Składniki połącz za pomocą miksera. Gotowe odstaw przykryte ściereczką aż wyrośnie.
- Gotowe ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka jak na pierogi. Tak przygotowane "kółka" pozostaw w cieście do wyrośnięcia.
- Podczas gdy pączki zwiększają swoją objętość w cieple, w dużym garnku o grubym dnie, rozgrzej tłuszcz.
- Smaż na nim pączki z dwóch stron, aż się zrumienią.
- Podczas gdy pączki stygną, przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem. Osobno wymieszaj karmel z żółtkiem i budyniem, następnie wlej do gorącego mleka, całość zagotuj.
- Natnij bok pączka, lub wydrąż dziurkę, aby do środka dodać karmelowe nadzienie.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: o2pl