Pieczone jabłka nadziewane. Idealne jako jesienny deser

4

Za oknem szaro i ponuro? Czas osłodzić sobie życie! Wystarczy kilka składników i jakieś pół godziny wolnego czasu. Pieczone jabłka nadziewane są ciekawą (i zdrowszą!) alternatywą dla klasycznych, sklepowych słodyczy.

Pieczone jabłka nadziewane. Idealne jako jesienny deser
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pieczone nadziewane jabłka. Brzmi trochę amerykańsko. Ale wcale takie być nie musi, bo do ich przygotowania potrzebujesz jabłek, śliwek i żurawin, czyli wszystko, co jest dostępne od ręki w Polsce! A jakie one są smaczne... Palce lizać!

Pieczone jabłka nadziewane. Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • łyżka suszonych żurawin,
  • szczypta soli,
  • cynamon.

Pieczone jabłka nadziewane. Wykonanie:

  • Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku.
  • Zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając.
  • Dokładnie umyj jabłka.
  • Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu.
  • Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku około 30 min.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić