Pieczone jabłka nadziewane. Idealne jako jesienny deser
Za oknem szaro i ponuro? Czas osłodzić sobie życie! Wystarczy kilka składników i jakieś pół godziny wolnego czasu. Pieczone jabłka nadziewane są ciekawą (i zdrowszą!) alternatywą dla klasycznych, sklepowych słodyczy.
Źródło zdjęć: © YouTube
Pieczone nadziewane jabłka. Brzmi trochę amerykańsko. Ale wcale takie być nie musi, bo do ich przygotowania potrzebujesz jabłek, śliwek i żurawin, czyli wszystko, co jest dostępne od ręki w Polsce! A jakie one są smaczne... Palce lizać!
Pieczone jabłka nadziewane. Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 2 garści suszonych śliwek,
- łyżka suszonych żurawin,
- szczypta soli,
- cynamon.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pieczone jabłka nadziewane. Wykonanie:
- Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku.
- Zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając.
- Dokładnie umyj jabłka.
- Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu.
- Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku około 30 min.
Źródło artykułu: o2pl