aktualizacja 

Tania, a rewelacyjna. Cała rodzina będzie się zajadać ze smakiem

10

Fasolowa i grochówka cieszą się na polskim stole ogromną popularnością. Warto do domowego menu włączyć kolejny przepis na strączki. Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa i sycąca. A za opakowanie tego bogatego w białko warzywa zapłacimy przysłowiowe grosze.

Tania, a rewelacyjna. Cała rodzina będzie się zajadać ze smakiem
zupa z soczewicy (Adobe Stock)

Soczewica to bogate w białko i niezwykle pożywne warzywo, kojarzące się głównie z kuchnią wschodnią. Niepotrzebnie, bo opakowania soczewicy kupimy już za kilka złotych, a łatwo przyrządzimy z niej garnek sycącej zupy dla całej rodziny. Dodatkowo zupa jest wyjątkowo prosta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Zupa z soczewicy. Potrzebne składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 400 gram czerwonej soczewicy
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • słodka i ostra papryka
  • przyprawa maggi w płynie

Zupa z soczewicy. Sposób przygotowania:

  • Soczewicę opłukaj dokładnie w zimnej wodzie, następnie gotuj przez 10 minut, aż ziarna będą lekko miękkie. Pamiętaj by nie rozgotować ziaren, jeżeli nie planujesz robić zupy - kremu.
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojone w kostkę warzywa, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem kilka minut. Gdy lekko zmiękną zalej całość bulionem i zagotuj, aż do momentu gdy ziemniaki będą gotowe. Dodaj przecier pomidorowy.
  • Dodaj soczewicę do garnka i podgotuj całość. Zupę podawaj z dodatkiem świeżych ziół.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić