Pierogi z kaszą gryczaną. Oryginalny obiad na każdą kieszeń

Pierogów nie trzeba nikomu przedstawiać. I choć niewiele osób wie, że danie to pierwotnie pochodziło z Chin, mączna potrawa na dobre rozgościła się na polskich stołach. Oprócz swojej popularności, pierogi mają jeszcze jedną, ważną zaletę - to potrawa, którą lubi praktycznie każdy.

Pierogi z kaszą gryczaną to tani i pyszny sposób na obiadPierogi z kaszą gryczaną to tani i pyszny sposób na obiad
Źródło zdjęć: © pexels | Karolina Grabowska

O tym, że pierogi są czasochłonną i trudną do przygotowania potrawą najczęściej mówią ci, którzy nigdy nie próbowali ich przyrządzić. Wbrew obiegowym opiniom, to danie proste i łatwo wykonamy je zaledwie z kilku składników.

Kolejnym plusem jest różnorodność tego dania. Zależnie od przygotowanego farszu możemy przyrządzić pierogi jako wykwintny obiad lub prostą kolację. Te z kaszą gryczaną, świetnie sprawdzą się dla osób nie lubiących mięsnych potraw, nie obciążą także naszego portfela.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • szklanka letniej wody
  • mąka pszenna (około dwie szklanki)
  • szczypta soli do smaku

Farsz:

  • gotowana kasza gryczana (może być saszetka lub resztki z wczorajszego obiadu)
  • średnia cebula
  • ulubione zioła (suszone lub świeże), najlepiej majeranek, oregano lub drobne liście tymianku
  • 3-4 pieczarki lub garść ususzonych grzybów leśnych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szklanka bulionu (opcjonalnie)
  • paski smażonego boczku lub kilka kawałków sera z niebieską pleśnią

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi wyrabiamy według sprawdzonego przepisu. Ważne, żeby woda użyta do wyrabiania ciasta miała odpowiednią temperaturę. W tym tkwi sekret idealnej konsystencji pierogów. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest zbyt ciężkie, można także dodać do niego łyżkę oleju.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi w preferowanym rozmiarze. Najlepiej użyć do tego kubka lub szklanki
  • Kaszę gotujemy w bulionie lub ugotowaną łączymy z posiekaną cebulą i pieczarkami. Jeśli w przepisie używamy grzybów, trzeba namoczyć je godzinę wcześniej.
  • Całość mieszamy z przyprawami. Smak farszu świetnie podkręci posiekany boczek lub odrobina sera, zależnie od preferencji.
  • Farsz warto przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy jego konsystencja będzie lepsza.
  • Łyżeczką nakładamy go na wycięte z ciasta krążki. Pierogi sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie.
  • Idealnie będą smakować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?