Pierogi z kaszą gryczaną. Oryginalny obiad na każdą kieszeń

Pierogów nie trzeba nikomu przedstawiać. I choć niewiele osób wie, że danie to pierwotnie pochodziło z Chin, mączna potrawa na dobre rozgościła się na polskich stołach. Oprócz swojej popularności, pierogi mają jeszcze jedną, ważną zaletę - to potrawa, którą lubi praktycznie każdy.

Pierogi z kaszą gryczaną to tani i pyszny sposób na obiadPierogi z kaszą gryczaną to tani i pyszny sposób na obiad
Źródło zdjęć: © pexels | Karolina Grabowska

O tym, że pierogi są czasochłonną i trudną do przygotowania potrawą najczęściej mówią ci, którzy nigdy nie próbowali ich przyrządzić. Wbrew obiegowym opiniom, to danie proste i łatwo wykonamy je zaledwie z kilku składników.

Kolejnym plusem jest różnorodność tego dania. Zależnie od przygotowanego farszu możemy przyrządzić pierogi jako wykwintny obiad lub prostą kolację. Te z kaszą gryczaną, świetnie sprawdzą się dla osób nie lubiących mięsnych potraw, nie obciążą także naszego portfela.

Pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • szklanka letniej wody
  • mąka pszenna (około dwie szklanki)
  • szczypta soli do smaku

Farsz:

  • gotowana kasza gryczana (może być saszetka lub resztki z wczorajszego obiadu)
  • średnia cebula
  • ulubione zioła (suszone lub świeże), najlepiej majeranek, oregano lub drobne liście tymianku
  • 3-4 pieczarki lub garść ususzonych grzybów leśnych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szklanka bulionu (opcjonalnie)
  • paski smażonego boczku lub kilka kawałków sera z niebieską pleśnią

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki

Pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi wyrabiamy według sprawdzonego przepisu. Ważne, żeby woda użyta do wyrabiania ciasta miała odpowiednią temperaturę. W tym tkwi sekret idealnej konsystencji pierogów. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest zbyt ciężkie, można także dodać do niego łyżkę oleju.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi w preferowanym rozmiarze. Najlepiej użyć do tego kubka lub szklanki
  • Kaszę gotujemy w bulionie lub ugotowaną łączymy z posiekaną cebulą i pieczarkami. Jeśli w przepisie używamy grzybów, trzeba namoczyć je godzinę wcześniej.
  • Całość mieszamy z przyprawami. Smak farszu świetnie podkręci posiekany boczek lub odrobina sera, zależnie od preferencji.
  • Farsz warto przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy jego konsystencja będzie lepsza.
  • Łyżeczką nakładamy go na wycięte z ciasta krążki. Pierogi sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie.
  • Idealnie będą smakować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop