Pierogi z kaszą gryczaną. Oryginalny obiad na każdą kieszeń

6

Pierogów nie trzeba nikomu przedstawiać. I choć niewiele osób wie, że danie to pierwotnie pochodziło z Chin, mączna potrawa na dobre rozgościła się na polskich stołach. Oprócz swojej popularności, pierogi mają jeszcze jedną, ważną zaletę - to potrawa, którą lubi praktycznie każdy.

Pierogi z kaszą gryczaną. Oryginalny obiad na każdą kieszeń
Pierogi z kaszą gryczaną to tani i pyszny sposób na obiad (pexels, Karolina Grabowska)

O tym, że pierogi są czasochłonną i trudną do przygotowania potrawą najczęściej mówią ci, którzy nigdy nie próbowali ich przyrządzić. Wbrew obiegowym opiniom, to danie proste i łatwo wykonamy je zaledwie z kilku składników.

Kolejnym plusem jest różnorodność tego dania. Zależnie od przygotowanego farszu możemy przyrządzić pierogi jako wykwintny obiad lub prostą kolację. Te z kaszą gryczaną, świetnie sprawdzą się dla osób nie lubiących mięsnych potraw, nie obciążą także naszego portfela.

Pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • szklanka letniej wody
  • mąka pszenna (około dwie szklanki)
  • szczypta soli do smaku

Farsz:

  • gotowana kasza gryczana (może być saszetka lub resztki z wczorajszego obiadu)
  • średnia cebula
  • ulubione zioła (suszone lub świeże), najlepiej majeranek, oregano lub drobne liście tymianku
  • 3-4 pieczarki lub garść ususzonych grzybów leśnych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szklanka bulionu (opcjonalnie)
  • paski smażonego boczku lub kilka kawałków sera z niebieską pleśnią

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki

Pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pierogi wyrabiamy według sprawdzonego przepisu. Ważne, żeby woda użyta do wyrabiania ciasta miała odpowiednią temperaturę. W tym tkwi sekret idealnej konsystencji pierogów. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest zbyt ciężkie, można także dodać do niego łyżkę oleju.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi w preferowanym rozmiarze. Najlepiej użyć do tego kubka lub szklanki
  • Kaszę gotujemy w bulionie lub ugotowaną łączymy z posiekaną cebulą i pieczarkami. Jeśli w przepisie używamy grzybów, trzeba namoczyć je godzinę wcześniej.
  • Całość mieszamy z przyprawami. Smak farszu świetnie podkręci posiekany boczek lub odrobina sera, zależnie od preferencji.
  • Farsz warto przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy jego konsystencja będzie lepsza.
  • Łyżeczką nakładamy go na wycięte z ciasta krążki. Pierogi sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie.
  • Idealnie będą smakować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić