Połóż drewnianą łyżkę na garnku. Unikniesz popularnego problemu

Gotowanie to sztuka, która wymaga nie tylko umiejętności, ale i znajomości pewnych trików. Wiesz, po co nasze babcie kładły drewnianą łyżkę na garnku? Odpowiedź cię zaskoczy.

x
Źródło zdjęć: © getty images | Celso Pupo / Fotop
Małgorzata Badur

Podczas gotowania potrawy często kipią, co jest wynikiem kilku kluczowych procesów. Gdy temperatura cieczy w garnku wzrasta do punktu wrzenia, tworzą się pęcherzyki pary wodnej. W przypadku potraw takich jak mleko czy makaron, uwalniane białka i skrobia tworzą pianę, która unosi się na powierzchni. Jeśli garnek jest zbyt mały lub gotowanie odbywa się na zbyt dużym ogniu, piana i para wodna nie mają wystarczająco dużo miejsca, co prowadzi do kipienia i wylewania się zawartości na zewnątrz.

Czy istnieje sposób, by temu zapobiec? Poznaj prosty trik, który może odmienić twoje kulinarne doświadczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Drewniana łyżka na garnku. Jak to działa?

Drewniana łyżka umieszczona na garnku działa jak bariera dla kipiącej piany. Gdy piana dotyka zimnej powierzchni łyżki, pęcherzyki powietrza pękają, co powoduje, że piana opada. Dzięki temu unikamy niechcianego kipienia i bałaganu w kuchni. To proste rozwiązanie jest nie tylko skuteczne, ale i łatwe do zastosowania w każdej kuchni.

Aby sposób zadziałał, należy położyć drewnianą łyżkę na brzegach garnka. Ważne, by łyżka była większa niż średnica naczynia. Ten trik sprawdza się przy gotowaniu różnych potraw, które mają tendencję do kipienia. Dzięki temu możesz skupić się na innych czynnościach, nie martwiąc się o wylewanie się potrawy.

Inne metody, które zapobiegają kipieniu

Jeśli nie masz pod ręką drewnianej łyżki, możesz wypróbować inne metody. Jednym z nich jest posmarowanie brzegów garnka olejem lub masłem, co również zapobiega kipieniu. Innym sposobem jest lekkie uchylenie pokrywki, by para mogła swobodnie ulatywać. Poza tym przygotowywanie potrawy na mniejszym ogniu może pomóc kontrolować proces gotowania i zapobiegać kipieniu.

Warto też zwrócić uwagę na wielkość garnka — użycie większego garnka daje więcej miejsca na unoszącą się pianę, co zmniejsza ryzyko kipienia. Każda z tych metod ma swoje zalety i może być stosowana w zależności od dostępnych narzędzi i składników.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy