Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Nietypowy pomysł na frytki. Ten przepis Cię zaskoczy

2

Wyobrażasz sobie frytki w wersji z masłem? Takie danie to smaczna obiadowa alternatywa dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków lub puree. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego dobrze smakują zarówno jako osobne danie, jak i jeden z elementów posiłku.

Nietypowy pomysł na frytki. Ten przepis Cię zaskoczy
Frytki z masłem to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków (Getty Images, bhofack2)

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw, które Polacy lubią przygotowywać na obiad. Jednak nawet najsmaczniejsza potrawa może nam się znudzić, jeżeli będziemy jeść ją zbyt często. Z tej monotonii mogą wybić nas właśnie smażone frytki z masłem. Produkty, których potrzeba od ich przyrządzenia, na pewno znajdziemy w swojej kuchni.

Przepis na frytki z masłem. Potrzebne składniki

  • 3-4 łyżeczki masła (nie margaryny)
  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki (dowolnego gatunku)
  • 1/3 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Przepis na frytki z masłem. Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj i obierz ziemniaki. Następnie potnij je w paski lub kostkę.
  • Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Jeśli obawiasz się, że ziemniaki przywrą do spodu, możesz dodać łyżeczkę oleju.
  • Umieść frytki na patelni i smaż, aż równomiernie się zarumienią. W razie wątpliwości, czy warzywa są już gotowe, możesz sprawdzić ich twardość łyżeczką.
  • Kiedy frytki zaczną się już zarumieniać, dodaj do nich czosnek z cebulą i wymieszaj zawartość patelni. Kontynuuj smażenie, dopóki cebula zupełnie się nie zeszkli.

Przed podaniem dodaj do frytek zioła prowansalskie. Danie powinno być serwowane na ciepło. Świetnie smakuje z serem!

Zobacz także: Zobacz też: Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić