Prosty przepis na syrop z kwiatów lipy. Organizm będzie wdzięczny

5

Przełom czerwca i lipca to czas, kiedy kwitnie lipa. Jej kwiaty mają wyjątkowe właściwości, dlatego warto przyrządzić z nich syrop. Pomoże on na przeziębienie, ale też różne infekcje.

Prosty przepis na syrop z kwiatów lipy. Organizm będzie wdzięczny
Syrop z lipy (Pixabay)

Kwiaty lipy warto zebrać, by przyrządzić z nich doskonały syrop. Lipa ma lecznicze właściwości w przypadku przeziębień czy infekcji górnych dróg oddechowych. Co więcej, działa napotnie, więc można ją stosować także przy gorączce. Zawiera dużo witaminy C, która wspomaga odporność.

Kwiaty lipy zbieraj jak najdalej od ulicy i zanieczyszczeń. Zanim cokolwiek z nimi zrobisz, odstaw na kilka godzin, żeby mogły z nich wyjść wszystkie owady. Kwiaty możesz od razu dodać do herbaty lub zalać wrzątkiem i zrobić z nich napar. Najlepiej jednak smakują w formie syropu.

Syrop z lipy ma wiele zastosowań. Można z niego robić napar lub dodawać do herbaty. Doskonale nada się także do deserów, np. lodów lub naleśników.

Syrop z lipy. Potrzebne składniki

  • świeże kwiaty lipy (litrowy słój)
  • litr wody
  • 700 g cukru
  • sok z jednej cytryny

Syrop z lipy. Sposób wykonania

  • Kwiaty lipy rozłóż na papierze i poczekaj aż wyjdą z nich wszystkie owady (warto odczekać trochę dłużej, dla pewności).
  • Tak przygotowane kwiaty włóż do dużego i czystego słoja.
  • W garnku zagotuj syrop z wody i cukru, a na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Gorącym syropem zalej kwiaty lipy.
  • Syrop odstaw na dwa dni.
  • Po tym czasie zapasteryzuj syrop. Odcedź go, przelej do mniejszych słoików i gotuj przez około 15-20 minut (w specjalnym garnku lub garnku z grubym dnem, dodatkowo wyłożonym ściereczką).
Zobacz także: Smacznego! Wyjątkowy przepis na "Buddha Bowl"
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić