Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci

50
Podziel się

Jednym z dań, które wielu z nas automatycznie kojarzy się z dzieciństwem, jest zupa ogórkowa. To potrawa szczególnie chętnie podawana głodnym wnukom przez zatroskane babcie. Przepis na zupę ogórkową pomoże rozbudzić te wspomnienia na nowo.

Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Przepis na zupę ogórkową. Przygotowanie tej potrawy pozwoli nam przywołać wspomnienia z dzieciństwa (Getty Images)
bEUqziXV

Głównym składnikiem tradycyjnej zupy są ogórki kiszone. Do przygotowania tej potrawy nasze babcie obowiązkowo wykorzystywały żeberka wołowe oraz 18-procentową śmietanę. Nie szczędziły również warzyw.

Przepis na zupę ogórkową – potrzebne składniki

  • średnia porcja żeberek wieprzowych (ok. 200-250 g)
bEUqziXX
  • kostka bulionowa
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
bEUqziYd
  • 1/4 bulwy selera korzeniowego
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 1 cebula
bEUqziYe
  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
  • 5 ogórków kiszonych
  • pół szklanki śmietany 18-procentowej
  • łyżeczka mąki pszennej
bEUqziYf
  • łyżka koperku włoskiego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziela angielskiego
  • liść laurowy
bEUqziYg

Przepis na zupę ogórkową – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj warzywa w drobną kostkę. Wyjątek stanowią ogórki kiszone – je należy pociąć w paski.
  • Oczyść żeberka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj je przez ok. pół godziny, aż nabiorą miękkości, w międzyczasie dodając przyprawy oraz liść laurowy.
  • Gdy żeberka staną się miękkie, odstaw je z ognia. W oddzielnym naczyniu rozpuść kostkę bulionową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodaj do niego gotowe warzywa z wyjątkiem ogórków oraz koperku.
  • W 15-minutowych odstępach dodawaj kolejno ogórki i mięso. W międzyczasie zmieszaj śmietanę, mąkę oraz małą ilość gorącego bulionu tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj je do całości.

Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Tuż przed samym podaniem hojnie posyp zupę koperkiem.

Zobacz także: Zobacz też: Sprawdzony przepis na wiosenną zupę z botwinki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEUqziYy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(50)
Leon
6 miesięcy temu
Przepis tak wiarygodny jak cały portal
Aśka
6 miesięcy temu
Skąd babcia miała kostkę bulionowa, kiedyś jak pamiętam była magga w malutkich kostkach i to było używane. Kto kiedyś wiedział, że śmietaną ma 18%tluszczu,co za bzdury ktoś wypisuje.
Mośka
6 miesięcy temu
Co za bzdurny przepis!
bEUqziYz
Kurapika
6 miesięcy temu
pożywienie
Wf13
6 miesięcy temu
Babcia i kostka rosołowa???😀😀😀😀
No nickname
6 miesięcy temu
Kostka bulionowa??????
Hana
6 miesięcy temu
Nasze babcie nie uzywaly zadnych kostek bulionowych a zypy byly pyszne .ta ogorkowa nie moze byc jak u babci
Nick
6 miesięcy temu
Jeszcze w życiu nie jadłem zupy ogórkowej z kapustą. To może dodać i trochę grochu ?
Magda
6 miesięcy temu
Chyba jak według przepisu babci to sól i pieprz a nie kostka bulionowa
Hal
6 miesięcy temu
To jest zupa ogórkową czy kapuśniak? Dwa w jednym. Ja wolę ogórkową bez kapusty i bez kostki bulionowej😁
Mania
6 miesięcy temu
Co to za przepis, babcie na pewno tak nie gotowały
Mick
6 miesięcy temu
Gdy widzę w przepisie jakąś kostkę bulionową albo ziarenka smaku to już dziękuję.
Babcia
6 miesięcy temu
Moja mama gotowała zupę ogorkową z ryżem i oczywiście bez żadnej kostki bulionowej.
bEUqziYr
Rikana
6 miesięcy temu
A po co tu kostka bulionowa jak jest i mięso i warzywa ? Nasze babcie nie stosowały kostki bulionowej. Po co do ogórkowej kapusta? Poza tym dziwny sposób gotowania. Skąd ten dziwny przepis.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić