Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci

63

Jednym z dań, które wielu z nas automatycznie kojarzy się z dzieciństwem, jest zupa ogórkowa. To potrawa szczególnie chętnie podawana głodnym wnukom przez zatroskane babcie. Przepis na zupę ogórkową pomoże rozbudzić te wspomnienia na nowo.

Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Przepis na zupę ogórkową. Przygotowanie tej potrawy pozwoli nam przywołać wspomnienia z dzieciństwa (Getty Images)

Głównym składnikiem tradycyjnej zupy są ogórki kiszone. Do przygotowania tej potrawy nasze babcie obowiązkowo wykorzystywały żeberka wołowe oraz 18-procentową śmietanę. Nie szczędziły również warzyw.

Przepis na zupę ogórkową – potrzebne składniki

  • średnia porcja żeberek wieprzowych (ok. 200-250 g)
  • kostka bulionowa
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/4 bulwy selera korzeniowego
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
  • 5 ogórków kiszonych
  • pół szklanki śmietany 18-procentowej
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżka koperku włoskiego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziela angielskiego
  • liść laurowy

Przepis na zupę ogórkową – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj warzywa w drobną kostkę. Wyjątek stanowią ogórki kiszone – je należy pociąć w paski.
  • Oczyść żeberka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj je przez ok. pół godziny, aż nabiorą miękkości, w międzyczasie dodając przyprawy oraz liść laurowy.
  • Gdy żeberka staną się miękkie, odstaw je z ognia. W oddzielnym naczyniu rozpuść kostkę bulionową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodaj do niego gotowe warzywa z wyjątkiem ogórków oraz koperku.
  • W 15-minutowych odstępach dodawaj kolejno ogórki i mięso. W międzyczasie zmieszaj śmietanę, mąkę oraz małą ilość gorącego bulionu tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj je do całości.

Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Tuż przed samym podaniem hojnie posyp zupę koperkiem.

Zobacz także: Zobacz też: Sprawdzony przepis na wiosenną zupę z botwinki
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić