Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Jednym z dań, które wielu z nas automatycznie kojarzy się z dzieciństwem, jest zupa ogórkowa. To potrawa szczególnie chętnie podawana głodnym wnukom przez zatroskane babcie. Przepis na zupę ogórkową pomoże rozbudzić te wspomnienia na nowo.
Głównym składnikiem tradycyjnej zupy są ogórki kiszone. Do przygotowania tej potrawy nasze babcie obowiązkowo wykorzystywały żeberka wołowe oraz 18-procentową śmietanę. Nie szczędziły również warzyw.
Przeczytaj także: Zupa ogórkowa z jabłkami. Przepis Mądrej Babci
Przepis na zupę ogórkową – potrzebne składniki
- średnia porcja żeberek wieprzowych (ok. 200-250 g)
- kostka bulionowa
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 bulwy selera korzeniowego
- ćwierć główki kapusty włoskiej
- 1 por
- 1 cebula
- 1 duży lub 2 średnie ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- pół szklanki śmietany 18-procentowej
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżka koperku włoskiego
- szczypta pieprzu
- szczypta ziela angielskiego
- liść laurowy
Przeczytaj także: Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Przepis na zupę ogórkową – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz, a następnie drobno posiekaj warzywa w drobną kostkę. Wyjątek stanowią ogórki kiszone – je należy pociąć w paski.
- Oczyść żeberka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj je przez ok. pół godziny, aż nabiorą miękkości, w międzyczasie dodając przyprawy oraz liść laurowy.
- Gdy żeberka staną się miękkie, odstaw je z ognia. W oddzielnym naczyniu rozpuść kostkę bulionową zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodaj do niego gotowe warzywa z wyjątkiem ogórków oraz koperku.
- W 15-minutowych odstępach dodawaj kolejno ogórki i mięso. W międzyczasie zmieszaj śmietanę, mąkę oraz małą ilość gorącego bulionu tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj je do całości.
Przeczytaj także: Tym składnikiem uratujesz zbyt kwaśną zupę. Na pewno masz go w kuchni
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Tuż przed samym podaniem hojnie posyp zupę koperkiem.