Tym składnikiem uratujesz zbyt kwaśną zupę. Na pewno masz go w kuchni
Niektóre zupy są z założenia kwaśne, natomiast nie należy z tym przesadzać. Są na szczęście sposoby, jak uratować przekwaszone danie. Sprawdź, bo te składniki na pewno masz u siebie w kuchni!
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Zupy to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań Polaków. Czasami zamawiamy ją w dostawie, ale najczęściej gotujemy samodzielnie, dlatego mogą się zdarzyć nieprzewidywalne sytuacje. Co zrobić, gdy nasza zupa okaże się za kwaśna? Oto kilka sprawdzonych tricków, które uratują nasze danie.
Tymi składnikami uratujesz zbyt kwaśną zupę:
- szczypta cukru
- woda
- śmietanka kremówka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ryż
Jak uratować kwaśną zupę? Kilka sposobów:
- Dodać szczyptą cukru, jeśli będzie taka potrzeba, można dodać więcej. Ten sposób jednak nie sprawdzi się, gdy zupa już jest bardzo intensywna w smaku.
- Rozcieńczyć wodą, ale zachowując ostrożność - bowiem dodanie zbyt dużej ilości wody sprawi, że polewka będzie "cienka".
- Zamiast wody można użyć śmietanki kremówki.
- Dodać sody oczyszczonej. Nie przesadzać z ilością, ponieważ w nadmiarze może powodować problemy żołądkowe.
- Dodać ryż. Wystarczy wsypać go do zupy i gotować, aż będzie miękki.
Źródło artykułu: o2pl