Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Zenek go uwielbia

15

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Żona króla disco-polo z pewnością niejeden raz zaserwowała tę zupę ukochanemu. Zenek Martyniuk ją uwielbia?! Trudno się dziwić, bo dzięki tajemnemu składnikowi barszcz ukraiński Danuty Martyniuk ma bardzo wyrazisty smak.

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Zenek go uwielbia
Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Zenek go uwielbia?! (AKPA, Pixabay, AKPA)

Danuta i Zenek Martyniukowie wystąpili w porannym programie "Pytanie na śniadanie". Lider grupy Akcent i jego małżonka zaprezentowali widzom smaki Podlasia. W telewizyjnej kuchni, Danuta Martyniuk zdradziła przepis na barszcz ukraiński.

Jest to zupa bardzo sycąca, a przepis zdradził żonie Zenka obywatel Ukrainy. Okazuje się, że słynna potrawa zawiera sekretny trik, dzięki któremu barszcz ukraiński smakuje jeszcze lepiej. Tajemnica tkwi w warzywnej zasmażce.

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Lista składników

  • 100 g chudego szpondru
  • korpus kurzy
  • włoszczyzna (taka jakiej używa się do rosołu)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny

Pozostałe składniki:

  • 2 duże marchewki
  • duża biała cebula
  • 4 duże buraki
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty
  • koncentrat pomidorowy (ok. 200 g)
  • 3 łyżeczki cukru
  • szklanka wody
  • pół białej kapusty
  • 400 g ugotowanej fasoli
  • olej do smażenia
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • pietruszka

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania

  • na początku ugotuj wywar
  • mięso i warzywa zalej wodą
  • dodaj przyprawy
  • gotuj do miękkości warzyw i mięsa
  • oddzielnie ugotuj fasolę
  • gdy wywar się gotuje, obierz marchew i buraki, pokrój w cienkie słupki
  • na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i buraki, wlej ocet, wymieszaj
  • pokrój cebulę w pióra, dorzuć na patelnię
  • dodaj sól i pieprz, wymieszaj
  • smaż ok. 15 min. często mieszając
  • do garnka lub miseczki przełóż koncentrat pomidorowy
  • dodaj szklankę wody i cukier, wymieszaj
  • zalej koncentratem smażone warzywa, duś 15 min.
  • do wywaru mięsnego dodaj cienko pokrojoną kapustę, gotuj 30 min.
  • dodaj zasmażkę z warzyw i koncentratu, gotuj 40 min., dorzuć fasolę, gotuj do pełnej miękkości
  • gotowe!
Zobacz także: Zenek Martyniuk o kryzysie w małżeństwie
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić