Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki

42

Jesień to idealny czas na zadbanie o swoją odporność. Aby w chłodne dni zmniejszyć ryzyko przeziębienia, warto nie tylko przyjmować suplementy czy pić soki witaminowe. Świetnie sprawdzają się też pełnowartościowe posiłki, takie jak gorący polski rosół. Przepis Ani Lewandowskiej pozytywnie zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodaj tajemne składniki, a już nigdy nie zjesz inaczej.

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki
Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki, a nigdy nie zjesz inaczej (AKPA, Pixabay)

Przepis na rosół Ani Lewandowskiej zaskoczy nawet największych miłośników tej słynnej zupy. Wszystko za sprawą tajemnych składników, które nieco podkręcą smak i wydobędą z rosołu to co najlepsze. Żona najlepszego polskiego piłkarza stawia na drobiowo-wołowy rosół - idealny na jesień.

Dzięki dodatkowym składnikom i nietypowemu sposobowi przyrządzania, zupa Ani Lewandowskiej jest jeszcze bardziej aromatyczna. Sekret tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. Gwiazda stawia na drób i wołowinę z kością, a gotowanie dzieli na dwa etapy. Pierwszy to wywar z wołowiny, a drugi - dodanie warzyw, liści laurowych i drobiu. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej.

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Lista składników

  • 500 g wołowiny z kością
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki z natką
  • por (biała część bez liści)
  • seler naciowy - łodyga
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz w ziarnach do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • odrobina kurkumy do smaku
  • 3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżka świeżego

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania

  • wołowinę włóż do dużego garnka
  • zalej mięso ok. 3 l wody
  • dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek
  • gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 1,5 h, wywar ma lekko "mrugać"
  • jeśli się pojawią - zdejmij łyżką szumy
  • następnie dodaj kurczaka, warzywa, opaloną na ogniu cebulę, imbir, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
  • gotuj kolejne 1,5 h
  • na koniec rosół dopraw solą i w razie potrzeby sypkim pieprzem
  • warzywa i mięso możesz wyjąć, a resztę przecedzić przez sitko, by rosół był klarowny

Podawaj z ugotowanym makaronem i drobno skrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Niezdrowa kostka rosołowa. Można ją łatwo zastąpić
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Znają lokalizację 250 drogocennych wraków. Mogą na nich być tony złota i srebra
Iga Świątek z szansą na kolejny sukces. Wygrywała tu trzy razy
Ruszył proces Serhija S. Miał przygotowywać akty dywersji
Polacy wśród ofiar wypadku w Niemczech. MSZ potwierdza
Santorini drży, turyści uciekają. Premier Grecji apeluje o ochronę reputacji wyspy
Seria zatruć psów w Krakowie. Powstała mapa niebezpiecznych miejsc
Dodaj to do ciasta. Podczas smażenia pączki nie wchłoną tłuszczu
Miss 80+. Zwycięstwo Mieczysławy Nowak w konkursie piękności
Łabędzie wymusiły awaryjne lądowanie samolotu. Chwile grozy w Londynie
Zmarł ks. prof. Józef Stala. Pracował na uczelni
Izrael o nałożeniu sankcji na Międzynarodowy Trybunał Karny. "Popieramy"
Karteczka w Gliwicach. "Proszę pokazać mój bilecik"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić