Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki

42

Jesień to idealny czas na zadbanie o swoją odporność. Aby w chłodne dni zmniejszyć ryzyko przeziębienia, warto nie tylko przyjmować suplementy czy pić soki witaminowe. Świetnie sprawdzają się też pełnowartościowe posiłki, takie jak gorący polski rosół. Przepis Ani Lewandowskiej pozytywnie zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodaj tajemne składniki, a już nigdy nie zjesz inaczej.

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki
Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Dodaj tajemne składniki, a nigdy nie zjesz inaczej (AKPA, Pixabay)

Przepis na rosół Ani Lewandowskiej zaskoczy nawet największych miłośników tej słynnej zupy. Wszystko za sprawą tajemnych składników, które nieco podkręcą smak i wydobędą z rosołu to co najlepsze. Żona najlepszego polskiego piłkarza stawia na drobiowo-wołowy rosół - idealny na jesień.

Dzięki dodatkowym składnikom i nietypowemu sposobowi przyrządzania, zupa Ani Lewandowskiej jest jeszcze bardziej aromatyczna. Sekret tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. Gwiazda stawia na drób i wołowinę z kością, a gotowanie dzieli na dwa etapy. Pierwszy to wywar z wołowiny, a drugi - dodanie warzyw, liści laurowych i drobiu. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej.

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Lista składników

  • 500 g wołowiny z kością
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki z natką
  • por (biała część bez liści)
  • seler naciowy - łodyga
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz w ziarnach do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • odrobina kurkumy do smaku
  • 3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżka świeżego

Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania

  • wołowinę włóż do dużego garnka
  • zalej mięso ok. 3 l wody
  • dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek
  • gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 1,5 h, wywar ma lekko "mrugać"
  • jeśli się pojawią - zdejmij łyżką szumy
  • następnie dodaj kurczaka, warzywa, opaloną na ogniu cebulę, imbir, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
  • gotuj kolejne 1,5 h
  • na koniec rosół dopraw solą i w razie potrzeby sypkim pieprzem
  • warzywa i mięso możesz wyjąć, a resztę przecedzić przez sitko, by rosół był klarowny

Podawaj z ugotowanym makaronem i drobno skrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Niezdrowa kostka rosołowa. Można ją łatwo zastąpić
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić