A.S.| 

Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki

0

Frytki to jedna z ulubionych przekąsek wielu ludzi. Świetnie nadają się do obiadu, a ich zaletą jest to, że można przygotować je na różne sposoby - niekoniecznie smażąc je na głębokim tłuszczu.

Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki
Przepis na hinduskie frytki i jest prosty i satysfakcjonujący. (YouTube)

Przepisów na frytki jest bardzo wiele, podobnie jak dań, z którymi pokrojone w paski ziemniaki idealnie się komponują. Frytki najczęściej bywają smażone na głębokim tłuszczu. W warunkach domowych wielu z nas piecze też frytki w piekarniku.

Zrobienie smacznych, domowych frytek może umożliwić nam również mikrofalówka. Choć wiele dań po podgrzaniu w mikrofalówce traci swoją strukturę, to dzięki zastosowaniu kilku zasad możemy tego uniknąć.

Dzięki temu szybko uzyskamy smaczne danie niewielkim nakładem pracy. Oto przepis na chrupkie, pikantne frytki w stylu indyjskim.

Czytaj także:

Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Potrzebne składniki:

  • Dwa duże ziemniaki
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka kolendry w proszku
  • Łyżka świeżej kolendry
  • Dwie łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej dla dodania chrupkości
  • Dwie łyżki masła
  • Łyżeczka sproszkowanego chilli (pieprzu cayenne)
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przepis na chrupiące frytki z mikrofalówki. Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki kroimy w paski, opłukujemy dokładnie wodą i osuszamy ściereczką
  • Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy przyprawy i stopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mąkę kukurydzianą i jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Rozkładamy frytki tak, by przywierały do ścianek miski; jeśli jest ich zbyt wiele, część wyjmujemy
  • Ustawiamy mikrofalówkę na 5 minut
  • Smacznego, chrupkie, hinduskie frytki są gotowe!
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić