Przepis na chleb. Jeden zaskakujący składnik. Będziecie naprawdę zdumieni
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara wypada 7 sierpnia. Mimo że ten termin wciąż jest dość odległy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby już teraz przygotować chleb piwny. Szczególnie że do jego upieczenia potrzeba jedynie trzech produktów.
Chleb piwny jest smaczny i sycący. Jego przygotowanie nie wymaga jednak wielkich nakładów pracy ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Niezbędne produkty z pewnością znajdziemy we własnym domu lub zakupimy w większości sklepów.
Przepis na chleb na piwie. Potrzebne składniki:
- mąka pszenna samorosnąca
- trzy łyżki dowolnego cukru
- 300 ml ulubionego piwa (unikajmy jedynie gorzkich i kwaśnych odmian)
Przeczytaj także: Przepis na chleb bez drożdży. Kluczowy jest zaskakujący składnik
Przepis na chleb na piwie. Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzejmy piekarnik do temperatury 180-190 stopni.
- Dokładnie wymieszajmy w misce mąkę i cukier.
- Kiedy sypkie składniki będą już dokładnie wymieszane, zacznijmy powoli dolewać piwo. Musimy koniecznie robić to stopniowo, aby uniknąć grudek. Jednocześnie mieszajmy wszystkie produkty drewnianą łyżką.
- Dokładnie ugniatajmy ciasto, aż osiągniemy jednolitą masę. Ponieważ będzie się ono lepić, warto wcześniej dokładnie przyprószyć dłonie mąką.
- Umieśćmy ciasto w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Żeby uniknąć przywierania, wysmarujmy ją wcześniej masłem.
Przeczytaj także: Przepis na domowy chleb z naczynia żaroodpornego. Zawsze się udaje
Chleb piwny należy piec od 45 do maksymalnie godziny. Zanim zaczniemy go jeść, warto odczekać jakiś czas po wyjęciu z piekarnika, aby zdążył ostygnąć. Smacznego!