Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na chleb. Jeden zaskakujący składnik. Będziecie naprawdę zdumieni

2

Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara wypada 7 sierpnia. Mimo że ten termin wciąż jest dość odległy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby już teraz przygotować chleb piwny. Szczególnie że do jego upieczenia potrzeba jedynie trzech produktów.

Przepis na chleb. Jeden zaskakujący składnik. Będziecie naprawdę zdumieni
Do przygotowania chleba piwnego wystarczą tylko trzy składniki (Getty Images, Candice Bell)

Chleb piwny jest smaczny i sycący. Jego przygotowanie nie wymaga jednak wielkich nakładów pracy ani spędzenia kilku godzin w kuchni. Niezbędne produkty z pewnością znajdziemy we własnym domu lub zakupimy w większości sklepów.

Przepis na chleb na piwie. Potrzebne składniki:

  • mąka pszenna samorosnąca
  • trzy łyżki dowolnego cukru
  • 300 ml ulubionego piwa (unikajmy jedynie gorzkich i kwaśnych odmian)

Przepis na chleb na piwie. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie wymieszajmy w misce mąkę i cukier.
  • Kiedy sypkie składniki będą już dokładnie wymieszane, zacznijmy powoli dolewać piwo. Musimy koniecznie robić to stopniowo, aby uniknąć grudek. Jednocześnie mieszajmy wszystkie produkty drewnianą łyżką.
  • Dokładnie ugniatajmy ciasto, aż osiągniemy jednolitą masę. Ponieważ będzie się ono lepić, warto wcześniej dokładnie przyprószyć dłonie mąką.
  • Umieśćmy ciasto w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Żeby uniknąć przywierania, wysmarujmy ją wcześniej masłem.

Chleb piwny należy piec od 45 do maksymalnie godziny. Zanim zaczniemy go jeść, warto odczekać jakiś czas po wyjęciu z piekarnika, aby zdążył ostygnąć. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić