JM| 

Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu

5

Każdy miłośnik ulicznego jedzenia odwiedzający Niemcy powinien spróbować currywursta. To smażona kiełbasa podawana z sosem curry, rodem z Berlina. Z naszym przepisem przygotowujesz ją w domu.

Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu
Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu (Pixabay)

Currywursty skradły serca Niemców i szybko stały się najpopularniejszym fast foodem. Sprzedawane są zazwyczaj na ulicznych stoiskach lub w niewielkich lokalach. Kiełbasy kroi się w plastry i obficie polewa sosem.

Currywursty podawać można same, z bułką lub z frytkami. W dodatku są wyjątkowo proste! Ich przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut!

Przepis na currywursta. Potrzebne składniki:

  • 600 gramów białej wieprzowej kiełbasy
  • 1 średnia cebula (ok. 50 gramów)
  • 200 gramów keczupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 50 gramów)
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego (ok. 170 mililitrów)
  • 3 łyżeczki curry w proszku (ok. 12 gramów)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Przepis na currywursta. Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz parzonej białej kiełbasy, to przed smażeniem lub grillowaniem zdejmij z niej jelito, w którym się znajduje. Białych kiełbas nie trzeba nacinać.
  • Kiełbasy połóż na grillu lub patelni i smaż na małym ogniu. Co jakiś czas przekręcamy, aby smażyły się z każdej strony.
  • W międzyczasie pokrój niewielką cebulę w bardzo drobną kostkę.
  • Na małej patelni, na najmniejszym palniku rozgrzej łyżkę oliwy lub oleju i wrzuć na nią cebulę, którą podsmaż przez około 2-3 minuty.
  • Zmniejsz ogień do minimum i do cebuli dodaj 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz czubatą łyżeczkę curry w proszku.
  • Dodaj pół łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayenne i mieszaj. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać go odrobinę więcej.
  • Na patelnię wlej 2/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego. Dodaj około 200 gramów ostrego keczupu.
  • Wszystko intensywnie mieszaj i pozostaw na kilka minut, aż sos zacznie się gotować i nieco się zredukuje.
  • Kiedy kiełbasa jest już usmażona, ściągnij ją z patelni, nadmiar tłuszczu odsącz papierowym ręcznikiem i pokrój ją w plasterki o grubości około 1 centymetra.
  • Obficie polej kiełbasę przygotowanym wcześniej sosem i całość posyp dodatkowo przyprawą curry.

Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu

Możesz podawać currywursta z bułką lub frytkami. Sam również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.

Obejrzyj także: Kabanosy. Sprawdź, jakich nigdy nie kupować

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić