Przepis na domową cold brew. W kawiarni słono zapłacisz, a przepis jest banalny
Każda modna kawiarnia serwuje teraz cold brew, czyli kawę "parzoną" na zimno. Taka kawa to wciąż pewna ciekawostka w polskich lokalach, dlatego do tanich nie należy. A równie dobrze (i taniej) można zrobić ją w domu.
Źródło zdjęć: © YouTube.com
Anna Jankowska
Przepisów na cold brew jest mnóstwo, my przedstawimy chyba najprostszy z nich. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych naczyń ani przyrządów, wystarczy zmielona kawa, słoik, sitko i gaza.
Przepis na cold brew. Potrzebne składniki:
- 125 g ziaren kawy
- litr wody
Przepis na cold brew. Sposób przygotowania:
- Zmieloną kawę przesyp do dużego słoika
- Zalej ją litrem wody (najlepiej filtrowanej, kawa będzie smaczniejsza)
- Wymieszaj całość i zostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin, co kilka godzin możesz ją zamieszać
- Gotową kawę przecedź, przelewając ją przez sitko i gazę
I gotowe! Smakosze cold brew podają ją z kostkami lodu, możesz też oczywiście dodać mleko i posłodzić kawę. Koniecznie wypróbuj też przepis na "kawę z TikToka", czy Dalgonę oraz domową mochę frappuccino ze Starbucksa.
Zobacz też: Przyprawa jak środek przeciwbólowy. Badania australijskich naukowców
Źródło artykułu: o2pl