Przepis na domową musztardę. Nie masz pojęcia jakie to proste

1

Zrobienie domowej musztardy nie jest skomplikowane, choć mozolne. Mimo wszystko opłaca się samemu ją wykonać, bo gwarantuje to pewność co do jakości użytych składników i braku niezdrowych konserwantów.

Przepis na domową musztardę. Nie masz pojęcia jakie to proste
Domowa musztarda (Getty Images)

Przepis na domową musztardę składa się z kilku ogólnodostępnych składników. Przyda się także dobry moździerz lub blender. Choć klasyczna musztarda dijon jest nieco ostra, tak według uznania można zrobić jej delikatniejszą wersję dodając odrobinę miodu.

Przepis na domową musztardę. Potrzebne składniki:

  • 200g białej gorczycy
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 50 ml białego wina
  • łyżeczka soli

Przepis na domową musztardę. Sposób wykonania:

  • Gorczycę namocz w wodzie na dwie godziny
  • Odlej wodę od namoczonych nasion i wsyp do moździerza
  • Ucieraj dokładnie do uzyskania papki
  • Dodaj ocet i sól i dalej ucieraj
  • Po chwili dodaj wino i jeśli papka będzie zbyt sucha - odrobinę wody
  • Ucieraj do uzyskania żółtej, musztardowej masy
  • Masę przełóż do sitka o rzadkich oczkach
  • Za pomocą łyżki przetrzyj przez sito musztardę tak, by ewentualnie pozostałości i grudki zostały na sicie
  • Gotową musztardę przełóż do słoika

Musztarda dijon powinna być utarta na gładko. Jednak jeśli lubisz kawałki gorczycy, możesz przerwać ucieranie na wcześniejszym etapie.

Zobacz także: Prozdrowotne właściwości gorczycy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić