Przepis na domową musztardę. Nie masz pojęcia jakie to proste
Zrobienie domowej musztardy nie jest skomplikowane, choć mozolne. Mimo wszystko opłaca się samemu ją wykonać, bo gwarantuje to pewność co do jakości użytych składników i braku niezdrowych konserwantów.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Przepis na domową musztardę składa się z kilku ogólnodostępnych składników. Przyda się także dobry moździerz lub blender. Choć klasyczna musztarda dijon jest nieco ostra, tak według uznania można zrobić jej delikatniejszą wersję dodając odrobinę miodu.
Czytaj także: Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować
Przepis na domową musztardę. Potrzebne składniki:
- 200g białej gorczycy
- 200 ml octu jabłkowego
- 50 ml białego wina
- łyżeczka soli
Przepis na domową musztardę. Sposób wykonania:
- Gorczycę namocz w wodzie na dwie godziny
- Odlej wodę od namoczonych nasion i wsyp do moździerza
- Ucieraj dokładnie do uzyskania papki
- Dodaj ocet i sól i dalej ucieraj
- Po chwili dodaj wino i jeśli papka będzie zbyt sucha - odrobinę wody
- Ucieraj do uzyskania żółtej, musztardowej masy
- Masę przełóż do sitka o rzadkich oczkach
- Za pomocą łyżki przetrzyj przez sito musztardę tak, by ewentualnie pozostałości i grudki zostały na sicie
- Gotową musztardę przełóż do słoika
Musztarda dijon powinna być utarta na gładko. Jednak jeśli lubisz kawałki gorczycy, możesz przerwać ucieranie na wcześniejszym etapie.
Prozdrowotne właściwości gorczycy
Źródło artykułu: o2pl