Przepis na keczup domowej roboty. Będziesz mieć pewność, że jest zdrowy

4

Domowy ketchup to doskonały dodatek do pizzy, kanapek czy hamburgerów. Mimo, że sklepowe półki uginają się od gotowych ketchupów to jednak żaden nie może się równać z tym zrobionym w domu. Jest przede wszystkim zdrowszy, smaczniejszy oraz nie zawiera polepszaczy ani konserwantów.

Przepis na keczup domowej roboty. Będziesz mieć pewność, że jest zdrowy
Zdjęcie ilustracyjne (pixabay.com)

Sezon na pomidory trwa. Po co kupować keczup, kiedy można zrobić go szybko w domu. Ten wykonany własnoręcznie jest nie tylko zdrowy ale i banalnie prosty. Do wykonania domowego ketchupu potrzebujesz zaledwie pomidorów, cebuli oraz kilku przypraw.

Przepis na domowy ketchup. Potrzebne składniki:

  • ok 3 kg mięsistych pomidorów
  • 400 gram cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli

Przepis na domowy ketchup. Sposób wykonania:

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj
  • Wszystkie składniki wymieszaj i wrzuć do większego garnka gotuj na małym ogniu. Następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek
  • Do przetartych pomidorów z cebulką dodaj przyprawy, wlej ocet. Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz pożądaną gęstość ok. 2 godziny
  • Gorący przecier przelej do wyparzonych słoików
  • Tak przygotowany ketchup zapasteryzuj. Słoiki włóż do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut
  • Zapasteryzowany ketchup odstaw na kilka godzin do wystygnięcia
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić