Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować
Sezon grzybowy za pasem, warto przypomnieć sobie najlepsze przepisy na dania z grzybami. Jednym z nich jest "schabowy" z kani. Wygląda i smakuje podobnie do tradycyjnego kotleta ze schabu. To danie nie tylko dla wegetarian.
Źródło zdjęć: © Getty Images
"Schabowe" z kani wykonuje się podobnie do tradycyjnych kotletów. Podawać je można również w ten sam sposób. Gotowane ziemniaki, mizeria lub kapusta kiszona będą idealnie pasować do kani.
Przepis na "schabowe" z kani. Potrzebne składniki:
- kapelusz kani
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia lub masło
- sól, pieprz
Przepis na "schabowe" z kani. Sposób wykonania:
- Kapelusz grzyba dokładnie oczyść i odsącz z niego wodę
- W miseczce roztrzep jajko z solą i pieprzem
- Grzyba obtocz w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka uzyska charakterystyczny złoto-brązowy kolor
Pamiętaj, by przed przygotowaniem grzyba dokładnie upewnić się, że jest jadalny. Nie zapominaj również o dokładnym oczyszczaniu grzybów przed ich podaniem. Grzyby nie należą do lekkostrawnych. Warto dodać do dania odrobinę koperku np. posypać nim ziemniaki lub dodać do mizerii.
Przepis na marynowane kurki
Źródło artykułu: o2pl