Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować

19

Sezon grzybowy za pasem, warto przypomnieć sobie najlepsze przepisy na dania z grzybami. Jednym z nich jest "schabowy" z kani. Wygląda i smakuje podobnie do tradycyjnego kotleta ze schabu. To danie nie tylko dla wegetarian.

Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować
Kotlet "schabowy" z kani. (Getty Images)

"Schabowe" z kani wykonuje się podobnie do tradycyjnych kotletów. Podawać je można również w ten sam sposób. Gotowane ziemniaki, mizeria lub kapusta kiszona będą idealnie pasować do kani.

Przepis na "schabowe" z kani. Potrzebne składniki:

  • kapelusz kani
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia lub masło
  • sól, pieprz

Przepis na "schabowe" z kani. Sposób wykonania:

  • Kapelusz grzyba dokładnie oczyść i odsącz z niego wodę
  • W miseczce roztrzep jajko z solą i pieprzem
  • Grzyba obtocz w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka uzyska charakterystyczny złoto-brązowy kolor

Pamiętaj, by przed przygotowaniem grzyba dokładnie upewnić się, że jest jadalny. Nie zapominaj również o dokładnym oczyszczaniu grzybów przed ich podaniem. Grzyby nie należą do lekkostrawnych. Warto dodać do dania odrobinę koperku np. posypać nim ziemniaki lub dodać do mizerii.

Zobacz także: Przepis na marynowane kurki
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić